Putin i Erdogan u Sočiju o dogovoru o izvozu ukrajinskog žita

pixabay.com
Sastanak Rusije i Turske oko izvoza žita, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ruski predsjednik Vladimir Putin domaćin je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na razgovorima koji danas počinju u Sočiju, gdje će se raspravljati o nastavku dogovora, uz posredovanje UN-a, o sigurnom prijevozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Erdoganovo putovanje u crnomorsko turističko odredište, prenosi HRT, rijedak je posjet čelnika NATO zemlje Rusiji usred sveopćeg rata Moskve u Ukrajini. No, Erdogan je preuzeo ulogu posrednika između Ukrajine i Rusije, iako Turska nije podržala ratne sankcije Zapada.

U srpnju je Moskva rekla da zaustavlja sudjelovanje u prošlogodišnjem sporazumu, takozvanoj Crnomorskoj inicijativi za žito, kojim su stvoreni koridori za izvoz desetaka milijuna tona žitarica i gnojiva, unatoč ruskoj pomorskoj blokadi Ukrajine.

Dogovor, u čijem je pregovaranju također pomogao Erdogan, smatra se ključnim za rješavanje globalne nesigurnosti hrane i obuzdavanje cijena žitarica. Incijativa je važna i za Ukrajinu, koja uvelike ovisi o prihodima od izvoza. Ali Kremlj nije bio zadovoljan načinom na koji se inicijativa provodila.

Moskva kaže da želi da se ukinu prepreke izvozu ruske hrane i gnojiva u zamjenu za daljnju suradnju i traži olakšanje od zapadnih sankcija na plaćanja, logistiku i osiguranje brodova. SAD i Europska unija odbacile su pritužbe Moskve kao neutemeljene, rekavši da njihove sankcije nisu usmjerene na rusko žito i gnojiva.  

Proteklih tjedana Kijev je uspješno organizirao prolazak brodova kroz crnomorski koridor, unatoč opasnosti od napada, dok je Rusija zaprijetila da će tretirati sve brodove koji pristaju u ukrajinske luke kao potencijalne vojne mete.

Podsjećamo, Crnomorska inicijativa za žito obuhvaćala je Rusiju, Ukrajinu i Tursku, a dogovorena je u srpnju prošle godine uz posredovanje Ujedinjenih naroda. Sporazum je produljen tri puta.

Od početka kolovoza prošle do 10. srpnja ove godine, iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 milijuna tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta, izvijestio je UN. Nakon toga, žito se izvozilo „koridorom solidarnosti“ preko EU.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari