Egipat privatno kupuje pola milijuna tona ruske pšenice – po povoljnijoj cijeni

pixabay.com
Egipat kupuje žito u privatnim trgovanjima, ilustracija Foto: Pixabay.vom

Egipatski državni kupac žitarica kupio je oko pola milijuna metričkih tona ruske pšenice u privatnom trgovanju, kazala su Reutersu četiri trgovca, uspjevši ispregovarati niže cijene od onih ponuđenih na tradicionalnijim natječajima.

General Authority for Supply Commodities (GASC) je potkraj tjedna kupio oko 480.000 metričkih tona ruske pšenice od trgovačke tvrtke Solaris, po cijeni od oko 270 dolara po toni na bazi cijene i vozarine (C&F), rekli su trgovci žita za Reuters.

Isti izvor navodi i da je GASC na isti način i po istoj cijeni kupio i jedan kontingent bugarske pšenice. Ipak, GASC nije bio dostupan za komentar.

Jedan od najvećih svjetskih uvoznika pšenice, Egipat, prošle se godine počeo usmjeravati na izravnu kupnju umjesto na natječaje, nakon što je rat u Ukrajini omeo njezin otkup. Trgovci su Reutersu rekli i da bi cijena mogla biti ispod neslužbenog praga koji je postavila ruska vlada, želeći kontrolirati domaće cijene pšenice.

Tržnica, Egipat, Foto: Pixabay.com

Ostali ruski dobavljači pšenice dostavili su ponude u petak po „besplatnoj“ cijeni od 265 dolara po metričkoj toni, vjerujući da je to postavljena donja cijena, te C&F cijeni koja je premašila 270 dolara po toni. Jasnih pravila o razini ruske minimalne donje cijene nema te, kako su trgovci rekli Reutersu, postoje različite minimalne cijene za privatnu prodaju i prodaju na javnim natječajima, kao i različite cijene za prodaju u svakom mjesecu od rujna do prosinca te popusti za niže proteinske razrede pšenice.

Trgovci su za Reuters objasnili i da donja cijena nije pravno obvezujuća, ali da se od dobavljača očekuje da slijede upute ruskog ministarstva poljoprivrede.  

U natječaju od prošlog tjedna, svi ruski dobavljači predali su ponude po najnižoj cijeni od 270 USD po metričkoj toni na FOB osnovi, s cijenama C&F u rasponu između 286,25 USD i 291 USD po metričkoj toni.  Trgovci su Reutersu tada rekli da je to ugrozilo konkurentnost ruske pšenice, a GASC je, umjesto toga, kupovao jeftiniju rumunjsku i francusku pšenicu.

Nakon što je rat u Ukrajini poremetio izvoz pšenice iz zemlje, Egipat se uglavnom oslanjao na relativno jeftino rusko žito. Prošlogodišnji egipatski ministar opskrbe rekao je da mu je izravna kupnja od dobavljača omogućila pregovaranje o boljim cijenama u vremenima nesigurnosti.

Ova sjevernoafrička država pati od krize valute nakon što je rat u Ukrajini izazvao veliki šok za njezino gospodarstvo, zbog čega je počela odgađati plaćanja pšenice. Vlada Egipta je nedavno potpisala i ugovor o kreditu od 500 milijuna dolara s Izvoznim uredom Abu Dhabija (ADEX) za kupnju uvezene pšenice od agrobiznisa Al Dahra sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari