Kina zabranila uvoz morskih plodova iz Japana, Japan negoduje

pixabay.com
Ribarstvo, ilustracija Foto: Pixabay.com

Japan je poručio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) da je kineska zabrana japanske morske hrane, nakon ispuštanja pročišćenje vode iz nuklearne elektrane Fukushima, “potpuno neprihvatljiva”, priopćilo je japansko Ministarstvo vanjskih poslova početkom tjedna, objavio je Reuters.

Kina je 31. kolovoza obavijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju o mjerama obustave uvoza japanskih morskih proizvoda koje su prošli mjesec stupile na snagu. Japan je odgovorio na tu obavijest tako što je poručio da će svoja stajališta objasniti relevantnim odborima Svjetske trgovinske organizacije i pozvao Kinu da odmah povuče tu odluku.

Neki japanski dužnosnici poručili su da bi mogli podnijeti žalbu WTO-u, prenosi Reuters, a američki veleposlanik u Japanu rekao je prošli tjedan da će SAD podržati tu odluku.

“Japan će na diplomatskim forumima, uključujući summit ASEAN-a u Indoneziji i summit G20 u Indiji ovog mjeseca, objasniti da je ispuštena voda sigurna”, rekao je novinarima u utorak Hirokazu Matsuno, glavni glasnogovornik tokijske Vlade.

“Ništa nije odlučeno o sastanku čelnika Japana i Kine”, dodao je Matsuno. Japanski premijer Fumio Kishida i kineski premijer Li Qiang prisustvovat će summitima ASEAN-a i G20, dok će kineski predsjednik Xi Jinping preskočiti obje konferencije.

U odvojenom priopćenju u ponedjeljak, Ministarstvo vanjskih poslova Japana reklo je da je zatražilo od Kine da održi razgovore o zabrani uvoza na temelju odredbi trgovinskog pakta Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

Iako morski proizvodi čine manje od jedan posto japanske globalne trgovine, kojom dominiraju automobili, Japan je 2022. godine u Kinu izvezao morske proizvode u vrijednosti od oko 600 milijuna dolara, što je čini najvećim tržištem za japanski izvoz, a nakon nje je Hong Kong.

Najnoviji podaci pokazuju da je izvoz morskih proizvoda u Kinu u srpnju smanjen za 23 posto što je na godišnjoj razini 52,44 milijuna dolara. Ovo je, kako piše Reuters, prvi put u zadnje dvije i pol godine da se tako nešto dogodilo.

Roba namijenjena Kini podvrgnuta je strožim inspekcijama otkako je Japan objavio svoj plan da pusti pročišćenu vodu iz Fukushime, a to je usporilo isporuke.

Japan će potrošiti više od 682 milijuna dolara za potporu domaćoj ribarskoj industriji kako bi ublažio gubitke potražnje za plodovima mora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari