Spor s Kinom oko vode iz Fukushime smanjuje japanski BDP?

pixabay.com
Problem izvoza ribe u Japanu, ilustracija Foto: Pixabay.com

Spor s Kinom zbog odluke o ispuštanju u more kontaminirane vode iz nuklearne elektrane u Fukushimi mogao bi smanjiti japanski realni bruto domaći proizvod (BDP) za 0,2 posto, procijenio je istraživački institut Daiwa, jer je Kina najveći trgovinski partner Japana.

Japan je prije tjedan dana počeo ispuštati vodu iz Fukushime u Tihi ocean, unatoč kineskim prosvjedima, i Peking je odgovorio zabranom uvoza japanskih morskih proizvoda, prenosi Hina.

Realni japanski BDP mogao bi se smanjiti za oko (1,2 milijarde jena) 8,2 milijarde dolara ili za 0,2 posto, ako se dolasci kineskih turista ne poboljšaju, što bi se nadovezalo na negativne posljedice kineske i hongkonške zabrane uvoza morskih proizvoda, izračunao je japanski institut.

Ako spor eskalira i dovede do pada japanskog robnog izvoza u Kinu za 20 posto, japanski bi se BDP mogao smanjiti za približno 6,1 bilijun jena ili 1,1 posto, dodao je institut.

Lani je više od 700 japanskih tvrtki u Kinu izvezlo morske plodove u vrijednosti oko 600 milijuna dolara, što ju čini najvećim japanskim izvoznim tržištem. Slijedi Hong Kong koji je, nakon ispuštanja vode iz Fukushime, zabranio uvoz morskih plodova iz deset japanskih regija.

Nakon posjeta najvećoj ribljoj tržnici u Tokiju, prenosi Hina, japanski premijer Fumio Kishida rekao je da će pripremiti mjere pomoći ribarskom sektoru kojem je kineska zabrana zadala težak udarac.

Vlada će za financiranje mjera upotrijebiti dodatnih nekoliko desetaka milijardi jena (stotine milijuna dolara) iz proračunskih rezervi za tekuću fiskalnu godinu, izvijestio je poslovni dnevnik Nikkei.

Tokio je osnovao i dva fonda vrijedna 80 milijardi jena (548 milijuna dolara) kako bi podupro razvoj novih prodajnih kanala i čuvanje zamrznutih viškova ribe do oporavka potražnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari