Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta proizvodnja pšenice manja za 13, a ječma za 20 posto

pixabay.com
Žitna polja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Ekstremni vremenski uvjeti koji su obilježili proljeće, pri čemu se posebno ističu poplavljena područja uslijed prekomjernih oborina i pritiska štetnih tvari u tlu, mogli bi, prema prvim procjenama, dovesti do smanjenja proizvodnje pšenice za 13 posto, te ječma za 20 posto, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede, a prenosi Hina.

Prve službene procjene, ističe se u priopćenju, ipak potvrđuju manji pad proizvodnje pšenice nego što se najavljivalo tijekom proljeća i ranog ljeta, a mogući razlozi su oporavak na pojedinim dijelovima i gotovo 10 posto više zasijanih hektara.

Slična je situacija i s ječmom kojeg je također zasijano više, no zbog značajno manjih prinosa prve procjene Državnog zavoda za statistiku govore o mogućem padu za više od 20 posto.

U slučaju uljane repice situacija je drugačija, budući da su se površine pod uljanom repicom smanjile zbog prelaska na neke druge kulture, a prinos je povećan.

Hrvatska i mnoge zemlje već drugu se godinu zaredom suočavaju s ekstremnim vremenskim uvjetima koji su se lani odrazili na proizvodnju kukuruza uslijed ljetnih suša, dok su se ove godine, zasad, prekomjerne oborine odrazile na ozime kulture, navodi se u priopćenju.

Otkupne cijene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) ove su godine niže od rekordno visokih koje su bile zabilježene lani. Pad cijena žitarica bio je izraženiji u prvom dijelu 2023. te su se stabilizirale krajem lipnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari