Toyotina proizvodnja u Japanu u zastoju, kvar sustava u tvornicama za sklapanje

pixabay.com
Toyota Foto: Pixabay.com

Toyota Motor Corp obustavila je rad u svih 14 svojih tvornica za sklapanje u Japanu zbog kvara u proizvodnom sustavu, što je zaustavilo domaću proizvodnju u najprodavanijem proizvođaču automobila na svijetu, objavio je Reuters.

Greška sprječava Toyotu u naručivanju komponenti i njen se uzrok istražuje, iako “vjerojatno nije uzrokovan kibernetičkim napadom”, rekao je glasnogovornik tvrtke, podsjećajući na prošlogodišnji napad na tvornicu, kada je došlo do hakerskog upada u sustav, te onemogućio naručivanje dijelova.

Toyotina domaća proizvodnja bila je u oporavku, nakon niza smanjenja proizvodnje za koje je okrivila nestašicu poluvodiča. Proizvodnja je u razdoblju od siječnja do lipnja porasla za 29 posto, što je prvi takav porast u dvije godine.

Proizvodnja u Japanu iznosila je u prosjeku oko 13.500 vozila dnevno u prvoj polovici godine, pokazali su izračuni Reutersa, i to bez vozila grupe proizvođača automobila Daihatsu i Hino. Iako se Toyota smatra pionirom pravovremenog upravljanja zalihama, što smanjuje troškove, ipak zastoji u opskrbnom lancu ugrožavaju proizvodnju.

Cijena Toyotine dionice porasla je 0,12 posto na 2.439 jena, u trgovini pred zatvaranje burze, nakon što je veći dio jučešnjeg dana provela u negativnom području.

Uzrok posljednjeg zastoja nije jasan, a korporativni Japan je na oprezu posljednjih dana jer su tvrtke i vladini uredi prijavili uznemirujuće telefonske pozive, piše Reuters. Vlada Japana je rekla da su pozivi vjerojatno bili iz Kine i da su se odnosili na japansko ispuštanje pročišćene radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima u Tihi ocean.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari