SAD: Nova pravila o izvješćivanju o porezu na kriptovalute?

pixabay.com
Nova pravila za kriptovalute u SAD, ilustracija Foto: Pixabay.com

Brokeri kriptovaluta, uključujući mjenjačnice i procesore plaćanja, morali bi prijaviti nove informacije o korisničkim prodajama i razmjenama digitalne imovine Poreznoj upravi SAD-a, u skladu sa predloženim prijedlogom zakona Ministarstva financija SAD-a, objavljenim potkraj tjedna.

Zakon je dio šireg nastojanja Kongresa SAD-a i regulatornih tijela da se obračunaju s korisnicima kriptovaluta koji možda ne plaćaju porez, objavio je Reuters.

Predloženi novi obrazac za prijavu poreza, pod nazivom Obrazac 1099-DA, trebao bi pomoći poreznim obveznicima da utvrde duguju li poreze i pomogao bi korisnicima kriptovalute da izbjegnu komplicirane izračune kako bi odredili svoje dobitke, priopćilo je Ministarstvo financija SAD-a.

Također, zakon bi podvrgnuo brokere digitalne imovine istim pravilima o izvješćivanju informacija kao i brokere za druge financijske instrumente, kao što su obveznice i dionice. Prema ovom prijedlogu zakona, definicija “brokera” uključivala bi i centralizirane i decentralizirane platforme za trgovanje digitalnom imovinom, procesore kripto plaćanja i određene online novčanike u kojima korisnici pohranjuju digitalnu imovinu. Pravilo bi pokrivalo kriptovalute, poput bitcoina i ethera, kao i nezamjenjive tokene. Brokeri bi morali poslati obrasce i Poreznoj upravi i vlasnicima digitalne imovine kako bi im pomogli u pripremi poreza.

Nova pravila za Bitcoin u SAD?, Foto: Pixabay.com

Novi zahtjevi proizlaze iz Zakona o infrastrukturnim ulaganjima i zapošljavanju vrijednog milijardu dolara iz 2021. godine, koji uključuje odredbu koja ima za cilj povećati zahtjeve za prijavljivanje poreza za brokere digitalne imovine. Zakon je, piše Reuters, naložio Poreznoj upravi da definira koje se tvrtke kvalificiraju kao kriptobrokeri te osigura obrasce i upute za izvješćivanje.

Također su prošireni zahtjevi za izvješćivanje za određene gotovinske transakcije veće od 10.000 USD na digitalnu imovinu. Procijenjeno je da bi nova pravila mogla donijeti blizu 28 milijardi dolara tijekom desetljeća. Ministarstvo financija predložilo je da nova pravila za izvješćivanje stupe na snagu za brokere 2025. za sezonu podnošenja poreznih prijava 2026. godine.

“Ovo je dio širih napora Ministarstva financija SAD-a da se smanji porezni jaz, pozabavi rizicima od utaje poreza koje predstavlja digitalna imovina i pomogne osigurati da svi igraju prema istom skupu pravila”, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Kriptoindustrija je imala različite reakcije na prijedlog. Izvršna direktorica Blockchain Associationa Kristin Smith rekla je u izjavi da bi nova pravila, ako se pravilno provedu, “mogla pomoći u pružanju svakodnevnim korisnicima kriptovalute potrebnih informacija za točno poštivanje poreznih zakona”.

Miller Whitehouse-Levine, glavni izvršni direktor DeFi Education Funda, lobističke skupine usredotočene na decentralizirane financije, rekao je da predloženi pristup neće olakšati prijavu poreza niti poboljšati poreznu usklađenost.

Porezna uprava trenutno zahtijeva od korisnika kriptovaluta da u svojim poreznim prijavama prijave mnoge aktivnosti digitalne imovine, uključujući trgovanje kriptovalutama, bez obzira na to jesu li transakcije rezultirale dobitkom. Korisnici su dužni sami napraviti taj izračun, a platforme na kojima se trguje digitalnom imovinom ne daju poreznoj upravi tu informaciju. Ministarstvo financija i Porezna uprava SAD-a prihvaćaju povratne informacije o prijedlogu do 30. listopada. Također, bit će održana i javna saslušanja o prijedlogu, 7. i 8. studenog 2023. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari