PayPal lansira kriptovalutu podržanu u dolarima

pixabay.com
Nova kriptovaluta, ilustracija Foto: Pixabay.com

PayPal je lansirao novu kriptovalutu koja je vezana i podržana američkim dolarom. PayPal USD, koji izdaje Paxos Trust Company, vrsta je digitalne valute koja se naziva stablecoin, a razlikuje se od drugih kriptovaluta, poput bitcoina, jer su njihove vrijednosti vezane uz tradicionalne fiat valute poput dolara, funti ili eura. “Prelazak na digitalne valute zahtijeva stabilan instrument koji je i digitalno izvoran i lako povezan s fiat valutom poput američkog dolara”, rekao je izvršni direktor PayPala, Dan Schulman za britanski Independent.

“Naša predanost odgovornim inovacijama i usklađenosti te naša dosadašnja iskustva u pružanju novih iskustava našim klijentima, osiguravaju temelj neophodan za doprinos rastu digitalnih plaćanja putem PayPal USD”, rekao je Schulman.

Novi kripto token prvo će biti uveden američkim korisnicima PayPala, nudeći mogućnost slanja i prijenosa PayPal USD drugim ljudima, kao i financiranje kupnji prilikom plaćanja u online trgovinama. Nova kriptovaluta dolazi u vrijeme povećanog nadzora u kripto industriji, s regulatorima koji žele izbjeći ponavljanje kolapsa stabilcoina TerraUSD, koji je izbrisao desetke milijardi dolara s tržišta 2022. godine.
Token TerraUSD također je bio vezan za američki dolar, ali, za razliku od PayPal USD, nije bio podržan nikakvim rezervama u dolarima.

Umjesto toga, koristio je partnersku kriptovalutu da algoritamski održi svoju vrijednost, što je u konačnici uzrokovalo krah obje kriptovalute u tandemu. Druge tvrtke također su pokušale pokrenuti stablecoine, uključujući Facebookov projekt Libra, koji je ugašen prošle godine nakon što se suočio s pritiskom regulatora.

Odbor za financijske usluge Predstavničkog doma SAD-a od tada je predložio prijedlog zakona s ciljem uspostavljanja saveznog okvira za stabilne kovanice kako bi se integrirali u moderne sustave plaćanja.
“Trenutno smo na raskrižju kako zadržati Ameriku na čelu inovacija u digitalnoj imovini. Kongres postiže značajan, dvostranački napredak u zakonodavstvu kako bi osigurao da SAD predvodi financijski sustav budućnosti.”, rekao je američki predstavnik Patrick McHenry, koji predsjeda odborom, u izjavi nakon objave PayPala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari