SAD: Sigurnosne mjere za umjetnu inteligenciju?

pixabay.com
Umjetna inteligencija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Amazon, Google, Meta, Microsoft i druge tvrtke koje predvode razvoj tehnologije umjetne inteligencije pristale su ispuniti niz zaštitnih mjera za umjetnu inteligenciju uz posredovanje administracije predsjednika Joea Bidena.

Bijela kuća priopćila je danas da je osigurala “dobrovoljne obveze” sedam američkih tvrtki koje trebaju osigurati sigurnost svojih proizvoda umjetne inteligencije, prije nego što ih objave, objavio je AP. Neke od ovih obveza pozivaju na nadzor treće strane nad radom komercijalnih AI sustava, iako ne navode detalje tko će revidirati tehnologiju ili pozvati tvrtke na odgovornost.

Četiri tehnološka diva, zajedno s tvorcem ChatGPT-a OpenAI i startupima Anthropic i Inflection, obvezali su se na sigurnosno testiranje koje “djelomično provode neovisni stručnjaci” kako bi se zaštitili od velikih rizika, poput biosigurnosti i kibernetičke sigurnosti, stoji u priopćenju Bijele kuće, koje je objavio AP.

Tvrtke su se također posvetile metodama za prijavu ranjivosti svojih sustava i korištenju digitalnog vodenog žiga za pomoć pri razlikovanju stvarnih slika od slika generiranih umjetnom inteligencijom, poznatih kao “deepfake”. Oni će također javno prijaviti nedostatke i rizike u svojoj tehnologiji, uključujući učinke na pravednost i pristranost, rekla je Bijela kuća. Zamišljeno je i da “dobrovoljne obveze” budu neposredan način rješavanja rizika prije dugoročnijeg nastojanja da Kongres usvoji zakone koji reguliraju tehnologiju.

pixabay.com
Umjetna inteligencija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Neki zagovornici propisa o umjetnoj inteligenciji rekli su da je Bidenov potez početak, no da je potrebno učiniti više kako bi se tvrtke i njihovi proizvodi držali odgovornima. “Povijest bi mogla pokazati da mnoge tehnološke tvrtke zapravo ne hodaju po dobrovoljnom obećanju da će djelovati odgovorno i podržavati stroge propise”, stoji u izjavi Jamesa Steyera, osnivača i izvršnog direktora neprofitne organizacije Common Sense Media.

Vođa većine u Senatu, demokrata Chuck Schumer, rekao je da će uvesti zakon za reguliranje umjetne inteligencije. Održao je brojne brifinge s vladinim dužnosnicima kako bi educirao senatore o problemu koji je privukao dvostranački interes.

Brojni tehnološki rukovoditelji pozvali su na regulaciju, a nekoliko ih je u svibnju otišlo u Bijelu kuću razgovarati s Bidenom, potpredsjednicom Kamalom Harris i drugim dužnosnicima.

Porast komercijalnih ulaganja u generativne AI alate, koji mogu pisati uvjerljive tekstove, baš na isti način kao ljudi, te stvarati nove slike i druge medije donio je fascinaciju javnosti. S njom je, pak, došla i zabrinutost zbog njihove sposobnosti da “prevare” ljude i šire dezinformacije. No, neki stručnjaci i novopečeni konkurenti zabrinuti su da bi vrsta regulative koja se nudi mogla biti blagodat za početnike s dubokim džepom predvođene OpenAI-jem, Googleom i Microsoftom jer su “manji igrači” izbačeni zbog visokih troškova da se njihovi sustavi umjetne inteligencije, poznati kao modeli velikih jezika, pridržavaju regulatornih ograničenja.

Grupa za trgovinu softverom BSA, koja uključuje Microsoft kao člana, rekla je, pak, prenosi AP, da pozdravlja napore Bidenove administracije da postavi pravila za visokorizične AI sustave.

“Tvrtke za poslovni softver raduju se suradnji s administracijom i Kongresom na donošenju zakona koji se bave rizicima povezanima s umjetnom inteligencijom i promiču njezine prednosti”, rekla je grupa u izjavi.

Brojne države traže načine reguliranja umjetne inteligencije, uključujući zakonodavce Europske unije koji su pregovarali o sveobuhvatnim pravilima umjetne inteligencije za blok od 27 država.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nedavno je rekao da su Ujedinjeni narodi “idealno mjesto” za usvajanje globalnih standarda i imenovao odbor koji će do kraja godine izvijestiti o opcijama za globalno upravljanje umjetnom inteligencijom.

Šef Ujedinjenih naroda također je rekao da pozdravlja pozive nekih zemalja za stvaranjem novog tijela UN-a koje će poduprijeti globalne napore za upravljanje umjetnom inteligencijom, nadahnuto takvim modelima kao što su Međunarodna agencija za atomsku energiju ili Međuvladin panel za klimatske promjene.

Bijela kuća rekla je danas i da se već konzultirala o dobrovoljnim obvezama s nizom zemalja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari