EU: Uskladiti pravila za umjetnu inteligenciju na globalnoj razini

pixabay.com
ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska unija želi globalno usklađena pravila uporabe i razvoja umjetne inteligencije sposobne stvarati izvorne sadržaje, poput teksta, videa i slike, i biti svjetski predvodnik u reguliranju tog područja, rekla je u Europskom parlamentu potpredsjednica Komisije, Vera Jourova.

Europska unija je globalni predvodnik u reguliranju generativne umjetne inteligencije (AI), odnosno umjetne inteligencije koja stvara izvorni sadržaj, rekla je Jourova. “Nijedna druga regija nije tako napredna u razvoju sveobuhvatnog, obvezujućeg regulatornog okvira koji je neophodan za učinkovito rješavanje rizika i prilika AI”. ustvrdila je Jourova.

Europski parlament već je ranije upozorio na rizike kako uporaba nove tehnologije, kako ne bi dovela do kršenja ljudskih prava. Parlament, Vijeće EU-a, odnosno vlade članica, i Komisija bi u trijalogu do kraja godine trebali uskladiti stajališta te bi EU prvi u svijetu mogao dobiti pravila uporabe te tehnologije, prenosi Hina.

Jourova je istaknula i da je EU-ov “prijedlog Zakona o umjetnoj inteligenciji” europski odgovor na rješavanje rizika umjetne inteligencije i jačanje povjerenja građana u tu tehnologiju. Prijedlog EU-ovih pravila uključuje, primjerice, odredbe o transparentnosti koje predviđaju da korisnici moraju biti obaviješteni o tome komuniciraju li s chatbotom, računalnim programima za razgovor, ili da gledaju tzv. deepfake, proizvod uvjerljive računalne manipulacije slikom, videom ili zvukom.

Brzina širenja umjetne inteligencije traži da EU ne odlaže donošenje svojih pravila za tu tehnologiju, rekla je Jourova i napomenula da je Bruxelles već angažiran na utvrđivanju globalnog regulatornog okvira za tu tehnologiju u međunarodnim organizacijama poput OECD-a, skupine G7, Ujedinjenim narodima, Vijeću Europe te da vodi i bilateralne razgovore, primjerice sa SAD-om, Japanom i Južnom Korejom.

Podsjećamo, u nedavnom izvješću OECD-a, generativna umjetna inteligencija pojačava postojeće rizike i stvara nove, posebno u vezi s pristranošću, diskriminacijom i dezinformacijama.

“EU ima jedinstvenu priliku kroz Zakon o umjetnoj inteligenciji dati vrlo konkretan doprinos globalnim naporima za pouzdanu umjetnu inteligenciju. To znači da bismo trebali dovršiti trijalog o Zakonu o umjetnoj inteligenciji što je prije moguće i poduzeti sve mjere u EU-u i globalno za promicanje ranog prihvaćanja načela Zakona o umjetnoj inteligenciji”, poručila je potpredsjednica Komisije, Vera Jourova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari