Startupi koji se bave vojnom tehnologijom obaraju rekorde u privlačenju investicija

Startupi za vojnu tehnologiju doživjeli su rekordan investicijski procvat koji predvode tvrtke rizičnog kapitala, javlja Financial Times.

Prema njihovim navodima, VC tvrtke su samo u prvih pet mjeseci sklopile preko dvije stotine ugovora vezanih uz obranu i zrakoplovstvo, čija je ukupna vrijednost gotovo 17 milijardi dolara.

Time je prekinuto dugogodišnje izbjegavanje suradnje od strane kompanija, startupa, ali i investitora iz Silicijske doline, kako radi želje da ih se ne povezuje s ratovima, tako i zbog činjenice da Pentagon favorizira tradicionalne obrambene tvrtke.

Financial Times kao primjer je uzeo startup za obranu Mach Industries koji je prikupio 5,7 milijuna dolara u početnoj rundi koju je vodio Sequoia Capital. Riječ je o prvom ulaganju u obrambenu tehnologiju u povijesti toga giganta rizičnog kapitala.

Na tom tragu kreću se i iskustva Brandona Tsenga, suosnivača i predsjednika tvrtke ShieldAI koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letjelica s umjetnom inteligencijom.

“Apetiti su se značajno promijenili otkad smo počeli 2015. godine. Te smo godine ponudili suradnju investitorima i svih 30 nas je odbilo. Onda je Rusija napala Ukrajinu i sada su svi zainteresirani”, istaknuo je.

Prema istraživanju koje je proveo PitchBook, predviđa se da će tržište obrambenih tehnologija do 2027. godine porasti na 184,7 milijardi dolara, ponajviše zbog sve veće potražnje američke vlade za inovativnim vojnim tehnologijama.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari