Američki pokušaji usporavanja AI-a u Kini ne daju željene rezultate

Izvor: Pixabay.com

Američke kontrole izvoza mikročipova uvedene prošle godine kako bi se usporio kineski tehnološki razvoj superračunala ili sustava umjetne inteligencije kao što je ChatGPT imale su samo minimalne učinke na kineski tehnološki sektor.

Ta pravila ograničavaju isporuke Nvidia i AMD (Advanced Micro Devices) čipova koji su postali globalni tehnološki industrijski standard za razvoj chatbota i drugih AI sustava. No, Nvidia je napravila varijante svojih čipova za kinesko tržište, koji sporije obavljaju zadatke i tako zadovoljavaju američke propise.

Stručnjaci iz IT industrije rekli su za Reuters kako će najnovijim čipovima trebati 10 do 30 posto više vremena za obavljanje nekih zadataka AI-a, dok bi pojedini mogli koštati dvostruko više od najbržih američkih Nvidia čipova.

Čak su i sporiji čipovi Nvidie poboljšanje za kineske tvrtke. Tencent Holdings, jedna od najvećih kineskih tehnoloških tvrtka, procijenila je u travnju kao će sustavi koji koriste novi Nvidia H800 čip skratiti vrijeme potrebno za obuku najvećih AI sustava s 11 na 4 dana.

“Tvrtke s umjetnom inteligencijom s kojima smo razgovarali vide prepreku kao relativno malu i savladivu”, rekao je Charlie Chai, analitičar u šangajskom 86Researchu.

Pregovori između vlade i industrije naglašavaju veliki izazov s kojim se Amerikanci suočavaju – kako usporiti napredak Kine u visokoj tehnologiji bez štete vlastitim tvrtkama? Dio američke strategije u postavljanju novih pravila bio je izbjeći takav udarac ako Kinezi svojom proizvodnjom potpuno nadmaše američke čipove. U tom slučaju strategija bi uključivala udvostručenje napora i sredstava za razvoj vlastitih čipova.

Foto: Pixabay.com

Dva su načina za ograničavanje američkog izvoza čipova u Kinu. Prvi postavlja ograničenje na sposobnost čipa da izračuna izuzetno precizne brojeve – mjera osmišljena da ograniči superračunala koja se mogu koristiti u vojnim istraživanjima. Izvori iz industrije čipova rekli su kako je ovo učinkovita metoda. No izračunavanje iznimno preciznih brojeva manje je relevantno u zadacima koje pokreće AI kao što su veliki jezični modeli gdje je količina podataka koju čip može interpretirati važnija.

Nvidia prodaje H800 najvećim kineskim tehnološkim tvrtkama, uključujući Tencent, Alibaba Group Holding i Baidu, za korištenje u AI operacijama. Tvrtka je rekla kako je Kina važno tržište za američke tehnološke tvrtke, te prodaja njezinih proizvoda pomaže u stvaranju radnih mjesta za Nvidiju i za njezine partnere sa sjedištem u SAD-u.

Još jedno američko ograničenje odnosi se na brzinu prijenosa s čipa na čip, te utječu na funkcioniranje AI-a. Modeli koji stoje iza tehnologija kao što je ChatGPT, preveliki su za samo jedan čip. Umjesto toga, moraju biti raspoređeni na više čipova – često na tisuće odjednom – koji međusobno komuniciraju.

Nvidia nije otkrila pojedinosti o performansama čipa H800 samo za Kinu, ali lista sa specifikacijama koju je Reuters vidio pokazuje brzinu od čipa do čipa od 400 gigabajta u sekundi, što je usporedivo s vodećim čipom H100 iste tvrtke. Ipak, to je manje od polovice najveće brzine od 900 gigabajta na čipovima koji su dostupni izvan Kine.

Poznavatelji AI industrije procjenjuju kako je to usporilo cijele sustave za 10 do 30 posto, ali postoje načini da se algoritamski prevladaju određeni problemi.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari