Tržište minerala za energetsku tranziciju udvostručeno od 2017. godine

pixabay.com
Litijumska baterija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Tržište minerala potrebnih za prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije udvostručilo se od 2017. do 2022. godine, dosegnuvši 320 milijardi dolara, a potražnja će snažno rasti i u idućim godinama, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju IEA, prenosi Hina.

Minerali poput litija, nikla i bakra “pomažu u pogonu električnih vozila, vjetroturbina, solarnih ploča i drugih tehnologija ključnih za prijelaz na čistu energiju” i sve su više u fokusu globalne rudarske industrije, ističu u IEA-i.

Energetski sektor bio je glavni pokretač utrostručene potražnje za litijem od 2017. do 2022. godine, 70-postotnog skoka potražnje za kobaltom i 40-postotnog povećanja potražnje za niklom, navodi Hina.
Ulaganje u razvoj tih minerala poraslo je prošle godine za 30 posto, nakon povećanja od 20 posto u 2021.
Najpopularniji je bio litij, s rastom ulaganja od 50 posto, a slijede bakar i nikal, izračunala je agencija, dodavši da skok ulaganja “podupire pristupačnost i brzinu prijelaza na čistu energiju”. “Treba napraviti još puno toga da bi se zajamčila sigurnost i održivost opskrbnih lanaca za kritične minerale”, upozorio je direktor IEA-e Fatih Birol.

Ako se realiziraju svi planirani globalni projekti, opskrba ključnim mineralima mogla bi biti dovoljna da zemlje ostvare sadašnje klimatske ciljeve, napominje agencija. Upozoravaju ipak da bi opskrbu moglo dovesti pod znak pitanja kašnjenje projekata i tehnološki problemi, a zabrinjava i ograničeni broj dobavljača.

Brojne nove projekte najavljuju zemlje koje dominiraju u proizvodnji, primjećuju, dodavši da je udio tri ključna proizvođača lani bio gotovo isti kao i prije tri godine ili je čak porastao.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari