EU: Uredba o obnovi prirode – na testu pred eurozastupnicima

Hina
Strasbourg, Francuska; detalj s prosvjeda Foto: Hina

Prijedlog uredbe EU-a o obnovi prirode nije dobio potrebnu većinu na Odboru Europskog parlamenta za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane u lipnju, pa će eurozastupnici sutra prvo glasati o tome hoće li odbaciti Komisijin prijedlog u cijelosti.

Uredba o obnovi prirode podijelila je eurozastupnike – europski pučani (EPP) traže da Europska komisija iznese novi prijedlog, socijaldemokrati i “zeleni” prozivaju najveću političku skupinu da provodi dezinformacijsku kampanju, a dio liberala skeptično gleda na Komisijin prijedlog.

Europska komisija je u lipnju 2022. predložila zakon o obnovi prirode pošto je više od 80 posto europskih staništa u lošem stanju. U prijedlogu se navodi da bi države članice trebale obnoviti najmanje 30 posto područja koja su u lošem stanju u svojim kopnenim, obalnim i slatkovodnim ekosustavima, kao i morskim ekosustavima do 2030., 60 posto tog područja do 2040. i 90 posto tog područja do 2050. godine.

Izvjestitelj iz redova socijaldemokrata, Španjolac Cesar Luena pozvao je kolege danas da budu “razumni” i prozvao “pučane” da šire “lažne vijesti” o ovom prijedlogu, u čemu su mu se pridružili i zastupnici iz redova Zelenih. Izvjestitelj je na raspravi rekao da nije istina da će se ugroziti proizvodnja hrane u Europi na što, između ostalog, upozoravaju europski pučani. Tvrdi da prijedlog ide u smjeru da se zadrži sigurnost hrane.

Šef EPP-a Manfred Weber održao je brifing u vrijeme rasprave o obnovi prirode na plenarnoj sjednici. Pozvao je Europski parlament da odbaci Komisijin prijedlog i poručio da treba “Europska komisija treba iznijeti novi prijedlog koji će biti solidna baza za pregovore”. Europski pučani povukli su se krajem svibnja iz pregovora uz objašnjenje da bi predloženi tekst doveo “do smanjenja proizvodnje hrane, povećao bi cijene, dodatno ugrozio sigurnost hrane u Africi i blokirao infrastrukturne projekte koji su ključni za klimatsku tranziciju” te ugrozio poljoprivrednike i ribare.

Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Predrag Fred Matić, rekao je Hini da hrvatski ribari nisu ugroženi jer se obnova odnosi na ona područja koja su ionako ugrožena i da se ne smanjuje područje za ribarenje kako tvrde zastupnici iz redova pučana. “Prijedlog uredbe nalaže državama članicama da donesu mjere obnove za 30 posto svojih najugroženijih morskih područja do 2030. godine. To ne znači 30 posto Jadranskog mora, nego 30 posto onog dijela Jadrana koje je ugroženo”, rekao je Matić.

“Mjere obnove koje države članice donesu ne znače totalnu zabranu ribolova. Uostalom, ona morska područja koja su najugroženija, imaju toliko devastirano morsko dno i rekordno niske razine ribljeg fonda da se na tim područjima ionako ne može ništa uloviti jer je dolje pustoš”, dodao je Matić, koji je i potpredsjednik Odbora za ribarstvo.

Dok je trajala rasprava, odvijala su se dva suprotstavljena prosvjeda ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu. Klimatski aktivisti, među njima i Greta Thunberg, pozvali su eurozastupnike da ne odbace prijedlog, a poljoprivrednici izrazili nezadovoljstvo istim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari