Pad japanskog izvoza prvi puta nakon dvije i pol godine

pixabay.com
Proizvodnja, Japan, ilustracija Foto: Pixabay.com

Japanski izvoz smanjen je u srpnju, na godišnjoj razini, prvi puta u zadnje gotovo dvije i pol godine zbog niže potražnje za lakom naftom i opremom za proizvodnju čipova, pojačavajući strah zbog globalne recesije, jer potražnja slabi na ključnim tržištima poput kineskog.

Japanski izvoz je, prema podacima japanskog ministarstva financija, u srpnju na godišnjoj razini pao za 0,3 posto nakon 1,5-postotnog rasta u lipnju. Općenito su podaci ukazali na krhkost japanskih izvoznih motora – automobilske industrije i proizvodnje čipova, a slabije pokazatelje bilježi i turizam.

Japanski političari računaju da će izvoz nadoknaditi pad privatne potrošnje zbog rasta cijena. No, oštrije globalno usporavanje i posrnuli rast na glavnom japanskom izvoznom tržištu – Kini, povećava zabrinutost.
Izvoz u Kinu također je smanjen u srpnju, na godišnjoj razini, za 13,4 posto, zbog smanjenih isporuka automobila, nehrđajućeg čelika i mikročipova, nakon što je u lipnju pao za 10,9 posto. Isporuke za SAD u prošlom su mjesecu u odnosu na lanjski srpanj, pak, povećane za 13,5 posto na dosad najveću zabilježenu vrijednost, predvođene isporukama električnih vozila i autodijelova, nakon rasta za 11,7 posto u lipnju.

Danas objavljeni podaci također su pokazali da je uvoz u srpnju na godišnjoj razini pao 13,5 posto. Trgovinska bilanca “potonula” je u deficit od 78,7 milijardi jena, odnosno 537,27 milijuna dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari