Tesla snižava cijene u Kini, pada cijena dionica proizvođača automobila

pixabay.com
Tesla punionica Foto: Pixabay.com

Tesla Inc. ponovno je snizila cijene u Kini, što je dovelo do pada dionica automobila zbog zabrinutosti da će taj potez ponovno pokrenuti rat cijenama, koji je pokazivao znakove smirivanja, piše Bloomberg.com. Proizvođač automobila smanjio je dugotrajne i izvedbene verzije sportskog terenskog vozila Model Y za 14.000 juana (1.900 USD) na 299.900 juana i 349.900 juana, prema objavi na njegovom Weibo računu. Tesla je također produljio subvenciju osiguranja od 8.000 juana, za osnovnu verziju limuzine Model 3, čime je povlastica ostala na snazi ​​do kraja sljedećeg mjeseca.

Sniženja su uslijedila nakon poteza Geely Automobile Holdings Ltd. brenda Zeekr, koji je prošli tjedan snizio cijene za čak 37.000 juana, kao i Zhejiang Leapmotor Technologies Ltd., koji je početkom mjeseca snizio cijene za čak 20.000 juana. Tesla je započeo rat cijenama početnom rundom smanjenja koja je započela krajem prošle godine zbog čega su neki od njegovih modela postali gotovo 50 posto jeftiniji nego u SAD-u i Europi.

Tesline dionice pale su čak 1,7 posto u ranom trgovanju u SAD-u, dok je kineski najprodavaniji proizvođač automobila BYD Co. “potonuo” čak 8,7 posto u Hong Kongu. Dionice Li Auto Inc., Xpeng Inc. i Leapmotor su pale. “Cjenovna konkurencija bila je i ostat će stalna tema na kineskom automobilskom tržištu”, rekla je Joanna Chen, analitičarka za automobile u Bloomberg Intelligenceu. “Tesla pokušava zadržati rast količine nakon što je prodaja u srpnju pokazala usporavanje broja narudžbi bez novih modela koji bi privukli kineske kupce”, istakla je Chen.

Tesline isporuke iz tvornice u Kini pale su 31 posto u srpnju, na najnižu razinu ove godine. Proizvođač automobila prošlog je mjeseca objavio da će globalna proizvodnja pasti u trećem tromjesečju zbog zastoja radi nadogradnje tvornice, ne navodeći pojedinosti. Očekuje se da će se uskoro početi proizvoditi obnovljena verzija modela 3 sedan. Dok su isporuke plug-in vozila u Kini u srpnju pale u odnosu na lipanj, BYD, Li Auto i Nio Inc. postavili su nove rekorde u isporukama.

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk upozorio je prošlog mjeseca da će proizvođač automobila morati nastaviti sa smanjenjem cijena ako kamatne stope nastave rasti. Nekoliko krugova sniženja već je uzelo danak na bruto profitnu maržu automobilske industrije, koja je u drugom tromjesečju pala na četverogodišnju najnižu razinu. Grupa proizvođača automobila, uključujući Teslu i BYD, obećala je početkom prošlog mjeseca da će održati pošteno tržišno natjecanje i izbjeći “nenormalne cijene” u Kini, samo da bi nekoliko dana kasnije povukla sporazum zbog zabrinutosti protiv monopola.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari