Azijske burze pale na najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci

pixabay.com
Novac Foto: Pixabay.com

Cijene dionica na azijskim burzama spustile su se jutros na najniže razine u devet mjeseci, dok je tečaj dolara dosegnuo najvišu razinu u zadnja dva mjeseca zbog zabrintuosti investitora oko usporenog gospodarskog oporavka Kine i mogućeg Fedovog daljnjeg podizanja kamatnih stopa. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica kliznuo je u četvrtak 1,14 posto, na 495,03 boda, što je njegova najniža razina od kraja studenoga lani. Od početka kolovoza u minusu je već 8 posto, pa bilježi najlošiju mjesečnu izvedbu od rujna lani.

Gubici su zahvatili sve najvažnije azijske burze, pa je tako japanski Nikkei jutros u minusu 0,4 posto, australski za 0,53 posto, južnokorejski za 0,27 posto, a indeks burze u Hong Kongu za 0,12 posto.
Investitore, prenosi Hina, brine zadnji niz kineskih pokazatelja koji pokazuje kako je post-pandemijski oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva slab, dok se istodobno odgovor kineskih političara na takav razvoj događaja čini mlakim. “Ulagači bi htjeli vidjeti agresivniju podršku vlade uslijed slabe gospodarske aktivnosti, zbog čega niti pojedini neznatno bolji pokazatelji nisu uspjeli obnoviti njihovo povjerenje”, kaže Taylor Nugent, ekonomist u NAB-u.

Okruženje u kojem se nalazi kinesko gospodarstvo sve je više pod utjecajem sve dublje krize u tamošnjem nekretninskom sektoru, gdje jedan od najvećih trustova nije uspio po dospjeću podmiriti neke financijske instrumente, dok cijene nekretnina u toj zemlji počinju padati.

Dolar bilježi rast, jenu prijeti intervencija

Dolarov indeks, koji mjeri izvjedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo najvišu razinu u zadnja dva mjeseca od 103,58 bodova. Razlog za to jeste, između ostalog, i objava zapisnika Feda i podizanje kamatnih stopa. Naime, Fed je na zasjedanju u srpnju podignuo kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, nakon što ih u lipnju nije podizao.

Ekonomisti ING-a smatraju da će Fed ostaviti u rujnu kamatne stope bez promjena, ali i ostaviti otvorena vrata za njihovo daljnje podizanje u studenom i prosincu. Takva očekivanja povećavaju prinos po američkim desetogodišnjim državnim obveznicama na 4,288 posto, najviše od 21. listopada lani, a na vidiku je i proinos od 4,338 posto, najviši u zadnjih 16 godina. Rastući prinosi utjecali su na porast ne samo potražnje za obveznicama nauštr dionica nego i na rast tečaja dolara.

Tečaj jena dodatno je oslabio 0,07 posto prema dolaru, na 146,42 jena za dolar, novu najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci, a za toliko je oslabio i tečaj eura prema dolaru, na 1,08695 dolara. Jen se muči i s rastućim razlikama u kamatnim stopama otkako je Fed počeo pooštravati ciklusu prošle godine, dok Bank of Japan nastavlja održavati ultra niske kamatne stope u Japanu. Japanska valuta je pod velikim nadzorom otkako je prošlog tjedna došla do razine od 145 za dolar prvi put u zadnjih devet mjeseci, što je razina koja je izazvala intervenciju japanskih vlasti u rujnu i listopadu prošle godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari