Kina pojačava kontrolu izvoza grafita ključnog za proizvodnju baterija električnih automobila

pixabay.com
Električno vozilo, Foto: Pixabay.com

Kina je domaćim kompanijama propisala obvezu pribavljanja dozvola za izvoz skupine proizvoda od grafita, ključnog za proizvodnju baterija za električne automobile, pozivajući se na zaštitu nacionalne sigurnosti.

Hina navodi da je Kina vodeći svjetski proizvođač i izvoznik grafita, a pokriva i više od 90 posto prerade materijala koji se koristi u anodama baterija za električne automobile.

Ministarstvo trgovine izvijestilo je u petak da je propisalo pribavljanje dozvola za izvoz kako bi “zajamčilo sigurnost i stabilnost globalnog opskrbnog i industrijskog lanca i bolje zaštitilo nacionalnu sigurnost i interese”.

Ističu da ne ciljaju nijednu zemlju uvoznika. Najveći su kupci kineskog grafita SAD, Japan, Indija i Južna Koreja, prema podacima kineske carinske uprave.

Prema novim propisima, izvoznici će od 1. prosinca morati pribavljati dozvolu za isporuku sintetskog grafitnog materijala visoke čistoće, visoke tvrdoće i visokog intenziteta i prirodnog ljuskastog grafita i proizvoda od tog materijala.

Kina je već pojačala kontrolu izvoza tri vrste “vrlo osjetljivih” proizvoda od grafita koji su sada uključeni u novi popis, istaknulo je ministarstvo.

Ukinuta su pak privremena ograničenja izvoza pet manje osjetljivih grafitnih proizvoda koji se koriste u metalurškom i u sektoru proizvodnje čelika i u kemijskoj industriji.

Analitičari kažu da nije jasno kako će nove kineske mjere utjecati na tržište u kratkoročnoj perspektivi.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari