Indijski Reliance predstavio izmjenjive, višenamjenske baterije za električna vozila

Pexels.com
Punjenje automobila, Foto: Pexels.com/Kindel-Media

Indijska tvrtka za preradu nafte, Reliance Industries, predstavila je svoju izmjenjivu i višenamjensku tehnologiju za pohranu baterija za električna vozila, koja čini veliki pomak ka čistoj energiji.

Reliance, čiji je vlasnik milijarder Mukeshom Ambanijem, prikazao je tijekom izložbe o obnovljivoj energiji, uklonjive i izmjenjive baterije za električna vozila, koje se također mogu koristiti za napajanje kućanskih aparata putem invertera. Reliance je na izložbi prikazao LFP bateriju baziranu na kemiji.

Ideja je, piše Reuters, da osoba može koristiti jednu bateriju za mobilnost, kao i za napajanje kućanskih aparata, rekli su čelnici tvrtke na događaju.

Baterije se mogu zamijeniti u Relianceovim postajama za izmjenu baterija ili ih ponovno puniti u kućanstvima pomoću krovnih solarnih panela, koje također planira prodavati.

Tvrtka također radi i na prilagodljivim baterijama za poslovnu i individualnu upotrebu, inteligentnim stanicama za izmjenu i integriranim mrežama za punjenje. Reliance, kako je rečeno tijekom prezentacije, ne planira ući u proizvodnju električnih vozila, ali će se udružiti s proizvođačima električnih vozila. Kada tvrtka planira početi s prodajom ovih baterija ipak nije priopćeno.

Razvoj rješenja za pohranu baterija dio je Relianceovog većeg zelenog pokreta prema projektima čiste energije u iznosu od deset milijardi dolara. Tvrtka ima za cilj smanjiti ovisnost o svom glavnom poslovanju s preradom nafte u kemikalije i postići neto nulti ugljik do 2035. godine.

Tvrtka je kupila i dvije tvrtke za proizvodnju baterija za oko 200 milijuna dolara – tvrtku Faradion, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja proizvodi natrij-ionske baterije te tvrtku Lithium Werks, koji proizvodi litij-željezo-fosfatne (LFP) baterije.

Reuters podsjeća i da je Reliance prošle godine dobio poticaj za postavljanje pogona za proizvodnju baterija od pet gigavat sati u sklopu indijskog programa vrijednog 2,4 milijarde dolara koji ima za cilj potaknuti lokalnu proizvodnju baterijskih ćelija.

Tvornica bi trebala biti postavljena do 2026. godine i proizvodit će baterije i rješenja za pohranu energije u spremnicima.

Tehnologija čistih automobila ključna je za indijsku strategiju smanjenja zagađenja u velikim gradovima i postizanja širih klimatskih ciljeva. Električna vozila u Indiji trenutno nemaju značajan udio u ukupnoj prodaji automobila, uglavnom zbog njihove visoke cijene jer se baterije uvoze i nedostatka infrastrukture za punjenje.

Vlada Indije pokušava potaknuti proizvodnju izmjenjivih baterije kako bi smanjila troškove i promicala šire prihvaćanje električnih vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari