Optimizam na Wall Streetu, oprez na azijskim burzama

pixabay.com
Wall Street, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su ulagači bili optimistični uoči praznika i predstojeće sezone blagdanske potrošnje.

Dow Jones ojačao je 0,53 posto, na 35.273 boda, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 4.556 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 14.265 bodova.

Rast indeksa i dalje se pripisuje uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa jer svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u slabi, a da se rast gospodarstva usporava. To su, piše Hina, potvrdila jučer objavljena izvješća o proizvodnji trajnih proizvoda, raspoloženju potrošača i nezaposlenosti.

Po svemu sudeći, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana, najveće svjetsko gospodarstvo izbjegnut će recesiju.

Obujam trgovanja jučer je bio znatno manji nego prethodnih dana jer predstoji Dan zahvalnosti. Zbog tog se praznika u četvrtak u SAD-u ne radi, a u petak se na Wall Streetu radi skraćeno.

Idućih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone blagdanskog “shoppinga”, o čemu bi moglo ovisiti kretanje cijena dionica u trgovačkom, ali i ostalim sektorima.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer nema novih vijesti koje bi mogle podržati daljnji rast cijena dionica, a ulagače nije impresionirao ni spomenuti rast Wall Streeta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,1 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,3 posto, dok su u Hong Kongu i Australiji pale između 0,2 i 0,6 posto. U Japanu se zbog praznika danas ne radi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari