Poruke čelnika Feda zaustavile rast na Wall Streetu, pale i azijske burze

pixabay.com
Burza, New York, SAD Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu je u četvrtak prekinut višednevni rast burzovnih indeksa, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je inflacija i dalje visoka i da bi središnja banka mogla dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

Dow Jones oslabio je 0,65 posto, na 33.891 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 4.347 bodova, a Nasdaq indeks 0,94 posto, na 13.521 bod.

Na skupu Međunarodnog monetarnog fonda, piše Hina, Powell je kazao da je zadovoljan zbog slabljenja inflacije, ali da nije siguran da je Fed učinio dovoljno.

“Fed je odlučan da postavi dovoljno restriktivnu monetarnu politiku kako bi spustio inflaciju na ciljanu razinu. Nisam siguran da smo to dosad postigli”, kazao je Powell.

Do Powellovog govora indeksi su stagnirali, a potom pali pa je tako prekinut i rast S&P indeksa koji je trajao osam dana.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i jučer na Wall Streetu, što se također pripisuje oprezu ulagača zbog izjava čelnika Feda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu oko jedan posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,6 i 1,6 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari