Švicarski guverner odstupa s dužnosti

Wikimedia Commons/ World Economic Forum
Thomas Jordan, predsjednik Švicarske narodne banke, Foto: Wikimedia Commons/ World Economic Forum

Predsjednik Švicarske narodne banke (SNB), Thomas Jordan, odstupit će s dužnosti krajem rujna 2024., više od dvije godine prije službenog kraja mandata, izvijestila je banka

“Pravi je trenutak da se povučem nakon raznih izazova u proteklim godinama”, rekao je guverner SNB-a, Thomas Jordan.

SNB nije precizirao razlog Jordanovog odlaska i nije želio komentirati nagađanja da možda odlazi zbog zdravstvenih problema. Jordan je 2021. imao operaciju srca, ali se u kratkom roku vratio na posao.

Predsjednik je SNB-a od siječnja 2012. godine, a 2020. vlada mu je, prenosi Hina, odobrila još jedan mandat i trebao je voditi banku do 2027. godine.

Njegova dva mandata poklopila su se s vjerojatno najburnijim razdobljem u povijesti SNB-a koja je duga 117 godina. Uspješno je obuzdao inflaciju, ali našao se na udaru kritika zbog zakašnjelog odgovora SNB-a na nagovještaje krize u Credit Suisseu, koja je kulminirala njezinim kolapsom.

Njegovi potencijalni nasljednici mogli bi biti izabrani između trenutnog potpredsjednika SNB-a, Martina Schlegela, prve žene u SNB-ovom upravnom odboru, Andree Maechler, koja je tijekom 2023. otišla u Banku za međunarodna poravnanja te Renauda de Planta, višeg partnera u banci Pictet.

SNB-ovo vijeće za nadzor banaka imenovat će kandidata ili kandidatkinju, koju potom mora odobriti vlada Švicarske. Nasljednik mora biti Švicarac.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari