Ključne kamatne stope u Europskoj uniji ostaju nepromijenjene

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/European_Central_Bank_in_blues.jpg/1024px-European_Central_Bank_in_blues.jpg
Zgrada ESB-a, Frankfurt, Foto: Wikimedia Commons/SolomonSree

Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) odlučilo je da će tri ključne kamatne stope ESB‑a ostati nepromijenjene. Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja tako i dalje iznosi 4,5 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,75, a kamatna stopa na novčani depozit četiri posto.

Inflacija se dodatno smanjila od posljednjeg sastanka Upravnog vijeća, koji je održan u siječnju, uglavnom zbog manjeg doprinosa cijena energije, priopćeno je iz ESB-a.

Stručnjaci ESB‑a tako sada predviđaju da će inflacija prosječno iznositi 2.3 posto u 2024., dva posto u 2025. i 1,9 posto u 2026. godini.

Naniže su revidirane i projekcije inflacije bez energije i hrane: prosječna stopa za ovu će godinu iznositi 2,6 posto, za iduću 2,1 posto te za 2026. godiu – dva posto.

“Premda su se mjere temeljne inflacije većinom dodatno smanjile, domaći cjenovni pritisci i dalje su snažni, djelomično zbog snažnog rasta plaća. Uvjeti financiranja restriktivni su a prethodna povećanja kamatnih stopa i dalje nepovoljno utječu na potražnju, što pridonosi smanjenju inflacije”, priopćeno je iz ESB-a. 

Uvjeti financiranja restriktivni su, a prethodna povećanja kamatnih stopa i dalje nepovoljno utječu na potražnju, što pridonosi smanjenju inflacije. Zbog toga su u ESB‑u revidirali projekciju gospodarskog rasta za 2024. godinu naniže, i to na 0,6 posto.

Pixabay.com
Monetarna politika EU, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Očekuje se da će gospodarska aktivnost u kratkoročnom razdoblju ostati slaba. U ESB‑u vjeruju da će gospodarska aktivnost potom jačati i rasti po stopi od 1,5 posto u 2025. i 1,6 posto u 2026. godini, čemu će na početku pridonijeti potrošnja, a poslije i ulaganja.

Na temelju svoje sadašnje procjene Upravno vijeće smatra da su ključne kamatne stope ESB‑a na razinama na kojima će, zadržane dovoljno dugo, dati znatan doprinos postizanju cilja smanjivanja inflacije na dva posto.

Portfelj programa kupnje vrijednosnih papira (APP) smanjuje se umjerenom i predvidljivom dinamikom jer Eurosustav više ne reinvestira glavnice dospjelih vrijednosnih papira.

“Upravno vijeće namjerava u prvoj polovici 2024. i dalje u potpunosti reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu hitnog programa kupnje zbog pandemije (PEPP). U drugoj polovici godine namjerava mjesečno smanjivati portfelj PEPP‑a za prosječno 7,5 milijardi EUR. Upravno vijeće namjerava obustaviti reinvestiranje u sklopu PEPP‑a na kraju 2024. godine”, priopćio je ESB.

Upravno vijeće i dalje će, navodi se u priopćenju, radi smanjenja rizika za transmisijski mehanizam monetarne politike povezanih s pandemijom, fleksibilno reinvestirati dospjele iznose u portfelju PEPP‑a.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari