ESB zasjeda danas: Kamate bi trebale ostati nepromijenjene

Freepik.com
Euro, Foto: Freepik.com

Europska središnja banka (ESB) danas će priopćiti najnovije odluke Upravnog vijeća o ESB ovim kamatnim stopama i ostalim instrumentima monetarne politike.

Predsjednica ESB-a, Christine Lagarde, ali i ostali čelnici središnje banke EU, u nekoliko navrata naglašavali su da bi prerano smanjenje kamatnih stopa moglo produžiti visoku inflaciju i čak prisiliti banku da ponovno pooštri politiku.

“Posljednje što bih htjela vidjeti je da donosimo ishitrenu odluku samo kako bismo vidjeli ponovni rast inflacije i morali poduzeti dodatne mjere”, rekla je Lagarde na parlamentarnom saslušanju u Europskom parlamentu u Bruxellesu, sredinom veljače.

Istog stava su i hrvatski ekonomski analitičari koji očekuju da današnja odluka ESB-a ostane ista, odnosno da kamatne stope u Europskoj uniji ostanu nepromijenjene.

„Iako je uvijek teško procjenjivati odluke u ovim ekonomski izazovnim vremenima, sve ankete i izvješća ali i izjave čelnika ESB-a, upućuju nas da ne treba očekivati nikakve promjene, odnosno da ostane jednako restriktivna monetarna politika kao i do sada. ESB bi trebao zadržati tri referentne kamatne stope u Europskoj uniji nepromijenjene: kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosi 4,5 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,75 posto, a kamatna stopa na novčani depozit četiri posto“, rekao je ekonomski analitičar i profesor ekonomske grupe predmeta na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Luka Brkić, za Financije.hr.

Ocjenjuje i da bi povećanje kamatnih stopa u ovom trenutku bila gotovo suluda opcija, s obzirom na sve trenutne parametre, odnosno usporavanje gospodarske aktivnosti, inflacije, koja pokazuje smanjenje i kreće se po projekcijama. S toga smatra da povećanje referentnih kamatnih stopa je najmanje očekivana opcija danas.

„S druge strane, smanjivanje kamatnih stopa također ne vidim da je opcija. Odnosno, moguće je kad se vide svi drugi parametri koje pratimo, što bi bilo najizvjesnije u lipnju, na sjednici ESB-a. Jednostavno, treba vidjeti parametre iz prva dva kvartala, koji uključuju i stope zaposlenosti odnosno nezaposlenosti, uz sve ostale parametre, te je izvjesnije da ćemo promjene ESB-a vidjeti tek tada“, kaže Brkić.

Napominje i da bi politika kamatnih stopa, odnosno restriktivna monetarna politika, kakva je trenutno u ESB-u ali i američkom FED-u, u konačnici, treba vrijeme. Monetarna politika ne djeluje trenutno, nego mjere moraju biti duže na snazi, da bi gospodarstvo vidjelo rezultate te se, napominje Brkić, i prebrzo smanjenje kamatnih stopa ne preporučuje u monetarnoj politici.

Nove odluke ESB-a o referentnim kamatnim stopama bit će poznate danas, oko 14.30 sati.

10 Odgovora

  1. Jedno je što bi trebalo a drugo je kako će biti. Kome je u interesu, osim građaninu koji ima kredit, da kamate ostanu nepromijenjene? Nikome. Amen aleluja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari