Lagarde: ESB mora izbjeći ishitreno smanjenje stope

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Christine_Lagarde_at_Albright_Institute_public_forum.jpg/2048px-Christine_Lagarde_at_Albright_Institute_public_forum.jpg
Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, Foto: Wikimedia Commons/Brinacor

Europska središnja banka (ESB) mora izbjeći prerano smanjenje kamatnih stopa jer bi to moglo produžiti visoku inflaciju i čak prisiliti banku da ponovno pooštri politiku, izjavila je predsjednica ESB-a Christine Lagarde na parlamentarnom saslušanju u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

“Posljednje što bih htjela vidjeti je da donosimo ishitrenu odluku samo kako bismo vidjeli ponovni rast inflacije i morali poduzeti dodatne mjere”, rekla je Lagarde.

Inflacija u eurozoni kreće se natrag prema cilju od dva posto, ali ESB-u i dalje treba dodatna potvrda prije nego što može smanjiti stope.

ESB je zadržao kamatne stope nepromijenjene na rekordno visokoj razini od rujna i odbija neobuzdane razgovore o smanjenju stopa među ulagačima, tvrdeći da još uvijek nedostaju ključni podaci, posebice o plaćama, prenosi Reuters.

“Najnoviji podaci potvrđuju tekući proces dezinflacije i očekuje se da će nas postupno dodatno spustiti tijekom 2024.”, rekla je predsjednica ESB-a.

“Očekuje se da će se trenutni proces dezinflacije nastaviti, ali Upravno vijeće mora biti uvjereno da će nas održivo dovesti do našeg cilja od dva posto. Ako ESB krene prebrzo, inflacija bi mogla ponovno porasti što bi moglo natjerati središnju banku na ponovno pooštravanje, što bi bilo veoma skupo osciliranje naprijed-natrag “, dodala je Lagarde.

Tržišta sada bilježe smanjenje stope za 113 baznih bodova ove godine, što je pad sa 150 baznih bodova prije samo nekoliko tjedana, prihvaćajući usklađeni otpor ESB-a protiv pretjeranih oklada na ublažavanje politike.

Dajući poticaj dezinflaciji, gospodarski rast sada se kreće oko nule već šesto tromjesečje zaredom, a Lagarde je rekla da će aktivnost ostati “prigušena” u kratkom roku.

Europska komisija je smanjila svoju prognozu rasta BDP-a eurozone na samo 0,8 posto s 1,2 posto, što je samo neznatno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnji rast od 0,5 posto.

Ipak, ESB nastavlja odbijati oklade na smanjenje stope, strahujući da će relativno brz nominalni rast plaća potaknuti inflaciju jer radnici žele nadoknaditi prihode izgubljene zbog brzog rasta cijena.

“Rast plaća i dalje je snažan i očekuje se da će postati sve važniji pokretač dinamike inflacije u nadolazećim tromjesečjima, odražavajući skučena tržišta rada i zahtjeve radnika za kompenzacijom inflacije”, rekla je Lagarde.

Ipak, ESB treba vidjeti ishod dogovora o plaćama koji se trebaju postići u prvom tromjesečju ove godine prije nego što bude siguran da rast dohotka ne vrši nepotreban pritisak na povećanje cijena.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari