ESB: Banke u eurozoni moraju biti na oprezu, prijete im brojni rizici

Pixabay.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Njemačka Foto: Pixabay.com

Banke u eurozoni moraju biti na oprezu u neizvjesnom okruženju, poručila je predsjednica odbora za nadzor pri Europskoj središnjoj banci, upozorivši na naznake problema u imovini velikih zajmodavaca.

“Već su se pojavile jasne naznake da se kvaliteta imovine značajnih institucija počinje pogoršavati”, rekla je Claudia Buch i napomenula kako se do kraja 2022. udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo neprekidno smanjivao, a od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskoj razini.

U posljednje vrijeme supervizija kreditnih rizika usredotočila se na “osjetljive sektore” poput onoga komercijalnih nekretnina koji bilježi probleme zbog visokih troškova financiranja i troškova gradnje.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto”, izračunao je ESB u izvješću objavljenom krajem prošle godine.

“Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala'”, upozorili su tom prilikom.

Banke su danas bolje kapitalizirane i otpornije no što su bile prije 10 godina, kada je osnovana bankovna unija, naglasila je Buch, ali nema mjesta opuštanju.

“Strukturalne promjene u realnom gospodarstvu, novi rizici, digitalizacija i pojačana konkurencija mogu predstavljati izazov za poslovne modele banaka”, objasnila je čelnica odbora za nadzor zajmodavaca u eurozoni.

“Donedavni rast kamatnih stopa donio je bankama korist, povećavši njihovu dobit, što im pruža priliku da pojačaju otpornost izgradnjom kapitalnih rezervi i otporne IT infrastrukture”, zaključila je Buch, a prenosi Hina.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari