ESB: Banke u eurozoni gube milijune eura zbog loših IT usluga

Foto: Pixabay.com
ilustracija, Foto: Pixabay.com

Banke u eurozoni gube milijune eura zbog toga što su ih tehnički izvođači iznevjerili, objavila je Europska središnja banka (ESB), upozoravajući na nedostatke u tome kako zajmodavci šire pristupaju kibernetičkim rizicima.

ESB je ove godine proveo anketu među bankama koje nadzire i proveo 22 inspekcije od 2020. godine, kako bi provjerio koliko su banke spremne nositi se s rizicima uključujući hakiranje, zastarjele sustave i izvođače koji ne ispunjavaju ono što su obećali.

Posebno je ovo posljednje područje koštalo banke 148 milijuna eura u 2022. godini, prenosi Reuters, što je povećanje od 360 posto u odnosu na prethodnu godinu, kao rezultat “nedostupnosti ili loše kvalitete vanjskih usluga”.

“Ti su gubici bili povezani s malim brojem događaja velikog opsega i dodatno naglašavaju potrebu za pravilnim upravljanjem rizicima koji proizlaze iz oslanjanja na pružatelje usluga”, navodi ESB u biltenu.

Dok je ESB upozorio da su ti gubici “koncentrirani unutar nekoliko značajnih institucija i stoga ne ukazuju na sektorski trend”, također je otkrio da “aranžmani banaka za eksternalizaciju često ne zadovoljavaju zahtjeve IT sigurnosti u dovoljnoj mjeri”.

Banke sve više koriste vanjske usluge dok prelaze na usluge temeljene na oblaku s pohranjivanja informacija na vlastite poslužitelje. Njihovi troškovi u oblaku porasli su za 56 posto u 2022. godini, na 3,1 posto ukupnog novca koji su banke potrošile na IT, objavila je ESB.

U širem smislu, ESB je pronašao temeljne nedostatke koji su “ozbiljniji i rašireniji od očekivanog” u načinu na koji se banke bave kibernetskom sigurnošću.

Rečeno je i da mnogi zajmodavci čak nisu uspjeli identificirati sve potencijalne rizike ili nisu imali odgovarajuće sustave za otkrivanje i reagiranje na incidente.

„ESB očekuje od svih banaka pod njegovim izravnim nadzorom da poduzmu hitne i konkretne korake kako bi bili sigurni da je njihovo upravljanje IT i kibernetskom sigurnosnim rizikom usklađeno s nadzornim očekivanjima”, rekao je ECB. Banke koje su kontrolirane, već su dobile konkretne preporuke.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari