Projekcija ESB-a za 2024. godinu: Inflacija iznad tri posto?

pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) očekuje da će inflacija u eurozoni, odnosno za 20 njenih članica, ostati iznad tri posto sljedeće godine, podupirući argumente za deseto uzastopno povećanje kamata koje bi trebalo da bude objavljeno sutra, rekao je Reutersu izvor koji je izravno upoznat s raspravom.

ESB započinje dvodnevni sastanak danas, s postojano visokom inflacijom i rastućim strahovima od recesije, koji kreatore politike vuku u suprotnim smjerovima i drže tržišna očekivanja ravnomjerno podijeljena između „pauze i novog povećanja od 25 baznih bodova“, piše Reuters. Glasnogovornik ESB-a odbio je komentirati.

Tromjesečne projekcije ESB-a, koje će biti predstavljene Upravnom vijeću već danas, stavit će inflaciju ispod tri procenta u 2024. godini, rekao je izvor Reutersu, zbunjujući očekivanja o malom rezu. Ažurirana projekcija za 2024. godinu, znatno je iznad cilja središnje banke od dva posto i bit će viša od prognoziranih tri posto u lipnju. To je također iznad 2,7 posto koliko se vidi u Reutersovoj anketi među ekonomistima.

Izvor je rekao i da je odluka o stopi „još uvijek tijesna i službeni prijedlozi za sastanak još nisu predstavljeni“.

No, pomno promatrana brojka za 2024. godinu dodatno potkrepljuje argumente za povećanje kamata, jer se čini da potvrđuje strahove da bi moglo biti teže sniziti inflaciju nego što se ranije mislilo.

ESB je podigao svoju kamatnu stopu na depozite na 3,75 posto s minus 0,50 u razdoblju od 14 mjeseci, što je najbrži tempo pooštravanja dosad, u nadi da će zaustaviti nenadani rast cijena. Ali i ukupna i temeljna inflacija ostaju iznad pet posto, povećavajući rizik da će radnici početi zahtijevati veća povećanja plaća, posebno zato što je tržište rada i dalje iznimno skučeno.

Iako ESB-ova prognoza inflacije za 2025. godinu neće doživjeti temeljne promjene, to nije glavna tema u raspravi za kreatore politike zbog niske točnosti projekcija posljednjih godina. S druge strane, piše Reuters, rast će biti smanjen za ovu i 2024. godinu, u skladu s tržišnim očekivanjima. Ekonomisti koje je anketirao Reuters vide rast eurozone od 0,6 posto ove godine i 0,9 posto 2024. godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari