ESB: Kreditiranje kompanija u eurozoni gotovo stagniralo u rujnu

Pixabay.com
Eurospka središnja banka, Foto: Pixabay.com

Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni gotovo je stagniralo u rujnu, a ponuda novca ponovo je snažno pala, pokazali su podaci Europske središnje banke (ESB), odražavajući pritisak podignutih kamatnih stopa na gospodarstvo.

Prilagođeni krediti kompanijama porasli su u rujnu za samo 0,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najslabije od kraja 2015. i izlaska eurozone iz dužničke krize. U kolovozu uvećani su za 0,7 posto.

Kreditiranje kućanstava poraslo je u rujnu za 0,8 posto, neznatno slabije nego u kolovozu. Pokazatelj ponude novca M3 ponovo je snažno pao, za 1,2 posto, tek neznatno blaže nego u kolovozu kada se smanjio za 1,3 posto, najsnažnije otkada je ECB počeo objavljivati podatke.

Što se tiče dinamike kredita, godišnja stopa rasta ukupnih kredita rezidentima europodručja iznosila je -0,5 posto u rujnu 2023. godine, u usporedbi s -0,2 posto u prethodnom mjesecu. Godišnja stopa rasta kredita općoj državi iznosila je -2,1 posto u rujnu, nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja stopa rasta kredita privatnom sektoru smanjena na 0,2 posto u rujnu s 0,6 posto u kolovozu, objavio je ESB na službenoj stranici.

Godišnja stopa rasta prilagođenih zajmova privatnom sektoru (tj. prilagođenih za prodaju zajmova, sekuritizaciju i nominalno udruživanje gotovine) smanjila se na 0,3 posto u rujnu s 0,7 posto u kolovozu. Među sektorima koji se zadužuju, godišnja stopa rasta prilagođenih kredita stanovništvu smanjila se na 0,8 posto u rujnu s 1,0 posto u kolovozu, dok se godišnja stopa rasta prilagođenih kredita nefinancijskim društvima smanjila na 0,2 posto u rujnu s 0,7 posto u kolovozu.

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/stats/md/html/ecb.md2309~1ff7a1c556.hr.html
Godišnje stope rasta, Izvor: ESB

Uži pokazatelj M1, koji obuhvaća samo gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjen je za 9,9 posto, tek neznatno slabije nego u prethodnom mjesecu.

Odvojena anketa ECB-a među vodećim bankama pokazala je da u četvrtom tromjesečju planiraju još više postrožiti standarde za dodjelu kredita kompanijama. Navode i da se potražnja za kreditima smanjila.

Smanjeno kreditiranje i smanjena ponuda novca rezultat su postrožene monetarne politike ESB-a koji je sredinom rujna ponovo podigao kamatne stope, za četvrtinu postotnog boda, unatoč procjeni da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 0,7 posto.

Izvješće ESB-a objavljeno je dan uoči sjednice Upravnog vijeća ESB-a, na kojima bi trebalo da budu donesene nove odluke o ESB-ovim kamatnim stopama i drugim instrumentima te nakon koje će predsjednica Christine Lagard i potpredsjednik Luis de Guindos objasniti odluke o monetarnoj politici. Sjednica će biti održana sutra, u Ateni.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari