ESB: Potrošači u eurozoni očekuju rast plaća, ali i višu inflaciju u 2024. godini

Pixabay.com
ESB: Anktea sa potrošačima o infaltornim kretanjima, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Potrošači u eurozoni očekuju neznatno snažniji rast plaća na kraju ljeta iduće godine, ali i nešto višu inflaciju, što će se odraziti i na potrošnju, pokazala je mjesečna anketa Europske središnje banke (ESB), objavljena na njihovoj službenoj stranici.

Inflacija bi iduće godine trebala iznositi 3,5 posto, procijenili su potrošači u najnovijoj ESB-ovoj anketi, provedenoj u kolovozu. Mjesec dana ranije prognozirali su da će iznositi 3,4 posto. Do ljeta 2026. godine, trebala bi se spustiti na 2,5 posto, prognoziraju, što bi značilo da ESB ni za tri godine ne bi dosegnuo ciljanu razinu rasta cijena na području zajedničke europske valute od dva posto.

Razvoj percepcije i očekivanja o inflaciji ostao je usko usklađen među dohodovnim skupinama, iako su mlađi ispitanici (u dobi od 18 do 34 godine) i dalje iskazivali nižu percepciju i očekivanja o inflaciji od starijih ispitanika (u dobi od 55 do 70 godina).

Nominalne plaće trebale bi pak u idućih 12 mjeseci porasti za 1,2 posto, procjenjuju potrošači. U srpanjskoj anketi prognozirali su da će biti uvećane za 1,1 posto. Nominalna potrošnja porast će za 3,3 posto, za 0,1 postotni bod slabije nego što je pokazala prošla anketa.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se u idućih 12 mjeseci smanjiti za 0,8 posto, neznatno snažnije no što su prognozirali na sredini ljeta.

Stopa nezaposlenosti iznosit će na kraju ljeta iduće godine 11,1 posto, procjenjuju, i također biti nešto viša no što je pokazala srpanjska anketa.

Potrošači očekuju, objavio je ESB, i da će cijena njihovih domova porasti za 2,3 posto u sljedećih godinu dana, što je više nego prema srpnjskim projekcijama, koje su iznosile 2,1 posto, te predstavljju prvo povećanje ovih očekivanja od ožujka 2023. godine.

Očekivanja za hipotekarne kamatne stope, 12 mjeseci unaprijed, ponovno su se neznatno povećala na 5,2 posto u kolovozu, sa 5,1 posto u srpnju. Percipirani pristup kreditima tijekom prethodnih 12 mjeseci ostao je uglavnom nepromijenjen, dok su se očekivanja za pristup kreditima tijekom sljedećih 12 mjeseci donekle smanjila u usporedbi sa srpnjem, objavila je ESB.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari