Bundesbank očekuje blagi pad gospodarstva u trećem tromjesečju

Pixabay.com
Njemačka gospodarska aktivnost i dalje u padu, ilustracija Foto: Pixabay.com

Stanje u njemačkom gospodarstvu pogoršat će se u idućim mjesecima, predviđa njemačka središnja banka, navodeći kao glavne probleme suzdržanu potrošnju građana i slabu industrijsku proizvodnju.

“Njemačka gospodarska aktivnost vjerojatno će se blago smanjiti u trećem kvartalu 2023. godine”, navodi Bundesbank u mjesečnom izvješću.

Oporavak potrošnje građana, prenosi Hina, vjerojatno će biti odgođen s obzirom na uporno visoku inflaciju, objavila je središnja banka.

“Teško je očekivati ​​zamjetne pozitivne impulse od osobne potrošnje. Unatoč nešto slabijem rastu cijena, snažnom rastu plaća i dobroj situaciji na tržištu rada, kućanstva su i dalje suzdržana u potrošnji”, navodi se u ovom izvješću.

U kolovozu je godišnja stopa inflacije u Njemačkoj iznosila 6,1 posto i bila je tek nešto niža nego u srpnju. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi za usporedbu s drugim zemljama EU, pokazao je rast cijena za 6,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Bundesbank očekuje da će i ukupan HIPC-a i temeljna inflacija, koja isključuje fluktuacijama podložne cijene energije i hrane, piše Hina, popuštati i u idućim mjesecima.

“No, u uvjetima snažnog rasta plaća, stopa inflacije vjerojatno će i u srednjem roku ostati znatno iznad dva posto”, navodi se u mjesečnom izvješću.

U Bundesbanku napominju da značajno više cijene energije i sirovina također uzrokuju probleme njemačkoj industriji, čija slabost, pored suzdržanosti potrošača, prigušuje gospodarske rezultate.

“Slab priljev narudžbi i njihov daljnji pad, kao i sve manje zaostalih narudžbi sve se više odražavaju u industrijskoj proizvodnji”, zaključuju u Bundesbanku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari