Njemačka stanogradnja u dubokoj krizi, 44 posto tvrtki ima manjak narudžbi

Image by Pexels from Pixabay

Kriza u njemačkoj stanogradnji zaoštrila se u kolovozu u uvjetima skupih kredita i građevinskog materijala, te je broj tvrtki s otkazanim projektima dosegnuo najvišu razinu od početka 1990-ih, izvijestio je u utorak institut ifo, a prenosi Hina.

Otprilike petina kompanija, njih 20,7 posto, navodi da su im u kolovozu otkazani projekti gradnje stanova. U srpnju njihov udio iznosio je 18,9 posto.

“Otkazivanje projekata gradnje stanova dosegnulo je novi vrhunac. Tako nešto nismo vidjeli još od početka istraživanja 1991. godine”, rekao je voditelj odjela anketa u ifo-u Klaus Wohlrabe.

Mnogi projekti koji su još početkom prošle godine bili profitabilni postali su u međuvremenu neodrživi zbog naglog rasta troškova gradnje i puno viših kamata, kao i smanjenih subvencija pod utjecajem strožih energetskih propisa, rekao je Wohlrabe.

Sve je više tvrtki u problemima, pa je tako 44,2 posto tvrtki prijavilo manjak narudžbi u kolovozu, naspram samo 13,8 posto u isto vrijeme prošle godine, navode u ifo-u.

“Neke tvrtke jedva drže glavu iznad vode”, ističe Wohlrabe, dodajući da gotovo 12 posto tvrtki u sektoru navodi probleme s financiranjem, najviše u 30-ak godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari