Prosječna cijena kvadratnog metra novih stanova u prvom polugodištu iznosila 2.326 eura

nekretnine
Nekretnine, ilustracija, Foto: Pixabay

U prvom polugodištu 2023. prosječna cijena po metru kvadratnom novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 2.326 eura, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Ta cijena veća je za 1,7 posto u odnosu na drugo polugodište lani, dok je u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine porasla za 6,8 posto.

Pritom je u Zagrebu cijena kvadrata porasla za 6,9 posto, na 2.633 eura, a u ostalim naseljima za 13,8 posto, na 2.048 eura.

Prosječna cijena kvadratnog metra stanova POS-a (na temelju Programa društveno poticane stanogradnje) u prvom polugodištu 2023. iznosila je 1.305 eura. U istom razdoblju ukupna prosječna cijena svih prodanih stanova (bez obzira na prodavatelja) iznosila je 2.219 eura.

To znači da su kupci za jedan kvadrat novog stana u prosjeku trebali izdvojiti gotovo dvije pune prosječne neto plaće, koja ja za lipanj na nivou Hrvatske iznosila 1.150 eura.

Vrlo slično je u Zagrebu: prosječna cijena četvornog metra novog stana u glavnom gradu u prvom polugodištu iznosila je 2.623 eura, a prosječna zagrebačka plaća 1.303 eura. Cijene su u Zagrebu u odnosu na lani veće za 6,9 posto.

U ostalim naseljima prosječna cijena kvadrata novog stana u prvom polugodištu iznosila je 1.916 eura, uz međugodišnje povećanje od 9,7 posto. Kupci su tako za jedan kvadrat trebali izdvojiti iznos 67 posto veći od prosječne hrvatske plaće.

U izračunu ukupne prosječne cijene kvadratnog metra stana u prvom polugodištu ove godine stanovi POS-a sudjelovali su s 10,6 posto u ukupnom obujmu prodanih, a ostali prodavatelji s 89,4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari