Visoke kamatne stope mogle bi ugroziti tržište nekretnina u EU

Stan, Foto: Freepik.com / pch.vector

Europska središnja banka (ECB) od prošlog ljeta pokušava obuzdati inflaciju povećanjem kamatnih stopa, no sada je to počelo utjecati na tržište nekretnina.

Cijene stanova u eurozoni mogle bi kaotično pasti jer stanovi zbog visokih kamata postaju nedostupni građanima i neprivlačni ulagačima, upozorila je Europska središnja banka (ECB).

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz veće troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti tvrtkama i kućanstvima, piše B92, pozivajući se na informacije koje prenosi Dnevnik.hr.

ECB od srpnja prošle godine dizanjem kamatnih stopa pokušava obuzdati inflaciju, a čini se da će u striktnoj monetarnoj politici ustrajati i sljedećih mjeseci.

Najoštriji porast kamatnih stopa sada se počinje osjećati na tržištu nekretnina, koje je procvjetalo tijekom desetljeća pristupačnih kredita.

“Gledajući unaprijed, pad cijena nekretnina mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipoteke sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata na postojeće hipoteke”, upozorila je ECB.

Foto: Pexels.com

To se posebno odnosi na zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni krediti s promjenjivom kamatnom stopom, ističu u banci, ne navodeći o kojim zemljama je riječ.

Podaci ECB-a pokazuju da je udio hipoteka s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španjolskoj i baltičkim zemljama.

ECB je također upozorio kako bi regije u kojima su institucionalni investitori zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i skupinu glavnih gradova kao što su Pariz, Madrid, Lisabon i Dublin.

S druge strane, ECB drži kako kućanstva imaju koristi od snažnog tržišta rada, što znači da će manje građana vjerojatno imati problema s otplatom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

2 Odgovora

  1. U startu je preskupo, a onda i pretjerujete sa kamatama, tako da…nikako nije dobro…:/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari