Anketa ESB: Banke eurozone očekuju mali porast potražnje za kreditima

Pixabay.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Foto: Pixabay.com

Banke eurozone očekuju mali oporavak potražnje za hipotekama i korporativnim kreditima prvi put u dvije godine, jer pad kreditiranja pokazuje prve znakove usporavanja, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ESB).

Anketa je pokazala da su banke nastavile ograničavati pristup kreditima u posljednjem tromjesečju 2023., ali je to učinilo manje banaka nego u bilo kojem trenutku u prethodne dvije godine i nego što su same banke očekivale tri mjeseca ranije.

Među četiri najveća gospodarstva eurozone – Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj – nijedna banka nije zabilježila neto pooštravanje kreditnih standarda za hipoteke, piše Reuters, a samo je Njemačka tome svjedočila za korporativne zajmove.

Dok banke očekuju da će podići ljestvicu za davanje zajmova u ovom tromjesečju, također vide i mali neto porast potražnje za korporativnim kreditima i hipotekama po prvi put od početka 2022.“, priopćila je ESB.

“Tako izgleda početak postupnog oporavka. Standardi ne postaju stroži i potražnja se ne smanjuje tako brzo”, rekao je za Reuters Dirk Schumacher, ekonomist u Natixisu.

Anketa je pokazala i da, dok su uvjeti za potrošačke kredite dodatno pooštreni, za stambene kredite su olakšani.

Rezultati tromjesečne Ankete o kreditiranju banaka vjerojatno će ojačati stav ESB-a da je najveće povećanje kamatnih stopa u povijesti eura, sada u potpunosti preneseno na realno gospodarstvo i da zajmodavci počinju predviđati oporavak.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari