Dužnosnici ESB-a procijenili da će inflacija vjerojatno kratkoročno ojačati

Pixabay.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) mora budno pratiti inflatorne rizike, smatraju dužnosnici, procjenjujući da će inflacija vjerojatno kratkoročno ojačati, pokazao je zapisnik s prosinačke sjednice.

“Iznesena su različita mišljenja postoji li osnova za dovoljno pouzdanu procjenu da će cilj biti postignut u očekivanom roku. Zato je zaključeno da treba i dalje biti na oprezu i pokazati strpljenje te ustrajati još neko vrijeme u restriktivnoj politici”, stoji u zapisniku sa sastanka Upravnog vijeća, održanog sredinom prosinca 2023. godine, prenosi Hina.

Dužnosnici su naglasili da nema mjesta opuštanju. U zapisniku piše da će inflacija vjerojatno ojačati u kratkom roku, a još je otvoreno pitanje i dinamike rasta plaća te temeljne inflacije.

ESB je od srpnja 2022. do listopada 2023. podigao kamatne stope za 4,5 posto kako bi zakočenom potražnjom obuzdao inflaciju. U listopadu i prosincu 2023. kamatne stope nisu mijenjali, ocijenivši da se inflacija kroz dulje razdoblje spušta prema ciljanih dva posto.

Glavni ekonomist ESB-a, Philip Lane, otvoreno je u intervjuu za talijanski dnevnik Il Corriere della Sera, objavljenom prošli vikend, spomenuo mogućnost višekratnog spuštanja kamatnih stopa. Naglasio je ipak da će ključni podaci o plaćama biti u potpunosti dostupni tek uoči sjednice ESB-a, zakazane 6. lipnja.

“Dobit ćemo te važne podatke do naše sjednice u lipnju. No, naglasio bih da ćemo pratiti i druge podatke, iz tjedna u tjedan “, rekao je Lane, prenosi Hina.

Upozorio je istodobno da bi prebrzo spuštanje kamatnih stopa moglo pokrenuti novi val inflacije i prisiliti ESB da ih podigne još i više.

“Lažno svjetlo na kraju tunela, previše naglo prilagođavanje monetarne politike može nam se obiti o glavu”, zaključio je glavni ekonomist ESB-a.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari