ESB: Potrošači u eurozoni smanjili inflacijska očekivanja

Pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Potrošači u eurozoni smanjili su svoja inflacijska očekivanja, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ESB), kroz Anketu o očekivanjima potrošača (CES).

Kreatori politike ESB-a, koriste Anketu o očekivanjima potrošača, kako bi procijenili vjeruju li kućanstva u sposobnost ESB-a da postigne svoj cilj inflacije od dva posto, što može utjecati na njihove zahtjeve za plaćama i stav prema štednji i potrošnji.

„Potrošači očekuju da će njihov nominalni dohodak u sljedećih 12 mjeseci porasti za 1,2 posto, što je nešto više nego u listopadu, kada je iznosilo 1,1 posto. Ovo povećanje potaknuto je očekivanjima potrošača, u dobi od 35 do 54 godine, dok su očekivanja mlađih potrošača (u dobi od 18 do 34 godine) ostala stabilna, a očekivanja starijih potrošača (u dobi od 55 do 70 godina) blago su se smanjila. Percepcija rasta nominalne potrošnje tijekom prethodnih 12 mjeseci ostala je stabilna na 6,3 posto. Očekivanja nominalnog rasta potrošnje u sljedećih 12 mjeseci dodatno su se smanjila na 3,2 posto, s 3,3 posto u listopadu i 3,4 posto u rujnu“, objavljeno je na službenoj stranici ESB-a.

Posljednja runda ankete, provedena u studenom, pokazala je da prosječna kućanstva očekuju rast cijena od 3,2 posto u sljedećih 12 mjeseci, što je pad od četiri posto, mjesec dana ranije.

Očekivanja inflacije za tri godine unaprijed također su se smanjila: na 2,2 posto s 2,5 posto.

„Srednja stopa percipirane inflacije tijekom prethodnih 12 mjeseci osjetno se smanjila na sedam posto, sa 7,8 posto u listopadu. Medijan očekivanja za inflaciju u sljedećih 12 mjeseci također je pao, na 3,2 posto s četiri posto i očekivanja za inflaciju za tri godine unaprijed – na 2,2 posto s 2,5 posto. Inflacijska očekivanja, i na jednogodišnjem i na trogodišnjem horizontu, pala su na najniže razine od veljače 2022., znatno ispod percipirane prošle stope inflacije. Neizvjesnost oko inflacijskih očekivanja u sljedećih 12 mjeseci blago je smanjena. Kretanja u percepciji i očekivanjima inflacije ostala su blisko usklađena među dohodovnim skupinama, iako su mlađi ispitanici (u dobi od 18 do 34 godine) i dalje iskazivali nižu percepciju i očekivanja u vezi s inflacijom od starijih ispitanika (u dobi od 55 do 70 godina)“, objavio je ESB.

CES je, podsjećaju iz ESB-a, mjesečno internetsko istraživanje trenutno oko 14.000 odraslih potrošača iz šest zemalja eurozone: Belgije, Njemačke, Španjolske, Francuske, Italije i Nizozemske. Rezultati se koriste za analizu politike i nadopunjuju druge izvore podataka koje koristi ESB.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari