ESB: Uslužni sektor eurozone mogao bi dodatno usporiti

Pixabay.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Foto: Pixabay.com

Uslužne aktivnosti u eurozoni mogle bi dodatno oslabiti u nadolazećim tromjesečjima zbog rastućih kamatnih stopa, no utjecaj na sektor mogao bi biti prigušeniji nego na proizvodnju, zaključak je studije Europske središnje banke (ESB).

Proizvodni sektor valutnog bloka bio je u recesiji veći dio 2023. godine, dijelom zbog brzog povećanja kamatnih stopa ESB-a, što je bilo dio napora središnje banke da obuzda nenadmašnu inflaciju.

Ali potražnja za uslugama ostala je relativno snažna, pospješujući ukupni rast i zbunjujući neke.

To bi se, međutim, moglo promijeniti jer uslužne aktivnosti imaju tendenciju odražavati proizvodnju s kašnjenjem od dvije četvrtine, zaključio je ECB.

“Dinamika u proizvodnji sadrži informacije relevantne za kratkoročnu dinamiku u uslugama, a time i za ostatak gospodarstva”, navodi ECB u članku u Ekonomskom biltenu.

ESB je podigla kamatne stope s duboko negativnog područja na rekordno visokih četiri posto u nešto više od godinu dana jer je neočekivani val inflacije odjeknuo u gospodarstvu, piše Reutersgurajući troškove za sve, od energije i hrane do usluga.

Kapitalno intenzivna industrija reagirala je brzo, već u trećem kvartalu 2022. godine, čak i kada se činilo da su usluge otporne.

Ipak, ESB je također primijetio da će ukupni učinak pada na usluge vjerojatno biti manji.

“Šokovi monetarne politike imaju učinak na proizvodnju koji je gotovo dvostruko jači i oko dvije četvrtine brži od njihovog utjecaja na usluge”, dodala je banka u biltenu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari