ESB: Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni najslabije porasli u studenom

Pixabay.com
Europska središnja banka, Foto: Pixabay.com

Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni porasli su u studenom najslabije u osam i pol godina, a krediti kompanijama zadržali su se na razini iz 2022. godine, pokazali su preliminarni podaci Europske središnje banke.

Krediti kućanstvima porasli su u studenom za 0,5 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, najslabije od svibnja 2015. godine, izračunao je ESB. U listopadu uvećani su za 0,6 posto, prenosi Hina.

Kreditiranje kompanija zadržalo se pak na razini iz istog mjeseca prethodne godine nakon što je u listopadu smanjeno prvi puta od ljeta 2015., i to za 0,3 posto.

Pokazatelj ponude novca M1, koji obuhvaća samo gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, potonuo je za 9,5 posto, nakon 10-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Najširi monetarni agregat M3, koji obuhvaća i oročene depozite, smanjen je za 0,9 posto, tek nešto blaže nego u listopadu.

Posustalo kreditiranje kompanija i ograničena ponuda novca rezultat su postrožene monetarne politike ESB-a koji je od srpnja 2022. do sredine rujna 2023. podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi kočenjem potražnje obuzdao inflaciju.

Inflacija je u studenom kliznula na 2,4 posto i približava se ciljanoj ESB-ovoj razini od dva posto. Gospodarstvo se pak u trećem tromjesečju smanjilo za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a S&P Global u najnovijem izvješću procjenjuje da je eurozona na kraju 2023. stupila u recesiju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari