ESB: Objava pobjede nad inflacijom u eurozoni bila bi preuranjena

Pixabay.com
Eurospka središnja banka, Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) mora pozorno pratiti kretanje cijena, naglasila je Christine Lagarde, upozorivši da bi inflacija u eurozoni trebala blago ojačati u idućim mjesecima i da je prerano za “objavu pobjede”.

Banka je u srpnju prošle godine pokrenula ciklus zaoštravanja monetarne politike kako bi obuzdala inflaciju, podigavši kamatne stope do rujna ove godine za 4,5 postotnih bodova.

Na rujanskoj sjednici signalizirali su da se ciklus možda bliži kraju, s obzirom na zakočenu potražnju i posustajanje gospodarskog rasta u eurozoni. U listopadu zaključili su da su restriktivnom monetarnom politikom zakočili potražnju i osigurali uvjete za slabljenje inflacije. 

U listopadu inflacija u eurozoni spustila se na 2,9 posto, podsjeća Hina, najnižu razinu od ljeta 2021., iznenadivši tržišta koja su počela špekulirati da bi ECB mogao sniziti kamatne stope već u travnju ili lipnju iduće godine. Do kraja 2024. mogle bi biti niže i za puni postotni bod. 

“Još nije vrijeme za proglašavanje pobjede” nad inflacijom, rekla je Lagarde u utorak u govoru u Berlinu. “Moramo i dalje biti usredotočeni na vraćanje inflacije na našu ciljanu razinu i ne smijemo nagliti sa zaključcima temelju na kratkoročnih trendova”, dodala je direktorica ESB-a.

Lagarde je svojedobno izjavila da bi mogli zadržati kamatne stope na važećoj razini “sljedećih par tromjesečja”, napominje Reuters.

Morat ćemo i dalje pozorno pratiti rizike tvrdokorne inflacije”, rekla je Lagarde dodajući da će rast cijena u nadolazećim mjesecima zapravo blago ubrzati.

Inflacija će blago ojačati uglavnom zbog niske poredbene osnovice na kraju prošle godine, objašnjava Lagarde. Taj efekt “odražava značajan pad troškova energije na kraju prošle godine i ukidanje dijela fiskalnih mjera uvedenih u sklopu borbe protiv energetske krize”, objasnila je direktorica ESB-a.

U osvrtu na rizike izdvojila je snažan rast nominalnih plaća, iako ESB za sada očekuje tek “nadoknadu” nižih realnih plaća koje je ‘pojela’ inflacija.

ESB je među ključnim uzrocima inflacije izdvojio i profit kompanija i zato planira pratiti hoće li kompanije apsorbirati povećanje plaća kroz niže profitne marže.

Planiraju promatrati i odnos ponude i potražnje na tržištu rada i očekivanja dugoročne inflacije. “Morat ćemo i dalje pozorno pratiti (što se događa), dok ne dobijemo čvrste dokaze da su stvoreni uvjeti za vraćanje inflacije na našu ciljanu razinu kroz dulje vremensko razdoblje”, rekla je Lagarde.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari