ESB će do lipnja dobiti podatke za odluku o mogućem smanjenju kamatnih stopa

Pixabay.com
Europska središnja banka, Franfurt, Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) dobit će do lipnja ključne podatke za odluku o prvom u mogućem nizu smanjenja kamatnih stopa u eurozoni, rekao je glavni ekonomist ESB-a, Philip Lane, u intervjuu za talijanske novine.

Od srpnja 2022. do listopada 2023. ESB je podigao kamatne stope za 4,5 posto kako bi umanjenom potrošnjom obuzdao inflaciju, prenosi Hina. U listopadu i prosincu prošle godine zadržali su kamatne stope na važećoj razini, ocijenivši da se inflacija kroz dulje razdoblje smanjuje prema ciljanih dva posto.

Prošli tjedan, predsjednik ESB-a Luis de Guindos izjavio je da je eurozona u posljednjem tromjesečju 2023. možda stupila u recesiju i da su izgledi za rast i dalje slabi.

Lane je pak spomenuo i mogućnost višekratnog spuštanja kamatnih stopa. No, naglasio je da će ključni podaci o plaćama biti u potpunosti dostupni tek uoči sjednice ESB-a zakazane 6. lipnja.

“Dobit ćemo te važne podatke do naše sjednice u lipnju. Ipak, naglasio bih da ćemo pratiti i druge podatke, iz tjedna u tjedan”, dodao je Lane.

Prošlog rujna ESB je podigao kamatne stope dijelom i kako bi eurozonu “osigurao” od povratka inflacije, istaknuo je Lane, te to će uzeti u obzir kada dođe vrijeme za ublažavanje monetarne politike.

Upozorio je istodobno da bi prebrzo spuštanje kamatnih stopa moglo pokrenuti novi val inflacije i prisiliti ESB da ih podigne još više.

“Lažno svjetlo na kraju tunela, previše naglo prilagođavanje (monetarne politike) može nam se obiti o glavu”, zaključio je glavni ekonomist ESB-a.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari