Lagarde: ESB će vjerojatno smanjiti kamatne stope na ljeto

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Christine_Lagarde_at_Albright_Institute_public_forum.jpg/2048px-Christine_Lagarde_at_Albright_Institute_public_forum.jpg
Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, Foto: Wikimedia Commons/Brinacor

Europska središnja banka (ESB) će vjerojatno smanjiti kamatne stope na ljeto, rekla je predsjednica ESB-a, Christine Lagarde, u Davosu u intervjuu za Bloomberg odgovarajući na pitanje postoji li većinska podrška za takav potez.

“Rekla bih da je to vjerojatno, ali moram biti suzdržana, jer smo ovisni o podacima i još uvijek postoji razina nesigurnosti zato što neki pokazatelji nisu fiksirani na razini na kojoj bismo ih htjeli vidjeti”, kazala je Lagarde.

Dan prije početka takozvanog “razdoblja zatišja”, koje prethodi sastancima ESB-a o monetarnoj politici, predsjednica se pridružila mnogim svojim kolegama u pokušaju da ublaži očekivanja o skorom popuštanju monetarne politike, istovremeno priznajući da su dužnosnici na putu ka konačnom smanjenju troškova zaduživanja.

Lagarde je naglasila da svaki njezin kolega ima svoje stajalište koje ona u potpunosti poštuje.

“Općenito se slažemo oko odluka koje donosimo na temelju podataka. Neki od njih imaju vlastite domaće podatke i stope inflacije, koje se razlikuju od zemlje do zemlje”, rekla je predsjednica ESB-a.

Također je rekla da su tržišne oklade o agresivnom smanjenju kamatnih stopa odvraćale pozornost. “Ne pomaže našoj borbi protiv inflacije ako su očekivanja previsoka u usporedbi s onim što će se vjerojatno dogoditi”, rekla je Lagarde.

Tržišta novca odgovorila su na njezine komentare uspoređujući opseg rezova koji se očekuju od ESB-a ove godine. Predviđaju smanjenje kamatnih stopa za 140 baznih bodova (1,4 posto) do kraja tekuće godine, što je jednako smanjenju kamata pet puta za nešto manje od 0,25 posto.

Lagarde je također naglasila da dužnosnici trebaju više dokaza prije nego što mogu biti sigurni da su potrošačke cijene pod kontrolom. “Na dobrom smo putu, idemo u smjeru dva posto, ali dok ne budemo sigurni da je dva posto srednjoročno održivo, nećemo proglasiti pobjedu”, zaključila je predsjednica ESB-a.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari