Lagarde: Europa nije u ozbiljnoj recesiji, prošli smo kroz najteži dio

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Christine_Lagarde_at_Albright_Institute_public_forum.jpg/2048px-Christine_Lagarde_at_Albright_Institute_public_forum.jpg
Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, Foto: Wikimedia Commons/Brinacor

Europska središnja banka (ESB) počet će snižavati kamatne stope kada se uvjeri da se inflacija vratila na cilj od dva posto, rekla je predsjednica ESB-a Christine Lagarde.

“Ne mogu precizirati točan datum kada će rezovi početi”, rekla je Lagarde u intervjuu za France 2 TV, dodavši da će u narednim mjesecima imati nove podatke i na temelju njih donijeti odluku, prenosi Bloomberg.

Ulagači smatraju da bi do prvog smanjenja kamata moglo doći već u travnju, dok kreatori monetarne politike smatraju da je realnije da se to dogodi sredinom ove godine.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da su tržišta još uvijek previše optimistična u pogledu vremena prvog smanjenja, ponavljajući komentare članice Izvršnog odbora Isabel Schnabel, koja je razgovore o toj temi nazvala preuranjenima.

Unatoč tome što je inflacija ostala ispod tri posto čak i nakon rasta u prosincu, dužnosnici ESB-a žele vidjeti podatke o povećanju plaća koji će doći tek nakon prvog kvartala.

Lagarde je rekla da Europa nije u ozbiljnoj recesiji i da je najgora borba protiv inflacije gotova.

“Mislim da smo prošli kroz najveći, najteži dio, osim ako se ne suočimo s još jednim velikim šokom kada je riječ o plaćama”, kazala je predsjednica ESB-a.

“Plaće su, u smislu pregovora i kolektivnih ugovora, u procesu povećanja i to tako da premašuju inflaciju koju imamo. U fazi smo sustizanja, a to bi moglo potrajati dvije do tri godine”, objasnila je Lagarde, dodavši da se troškovi zaduživanja neće povećati.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari