Vujčić: Kreatori monetarne politike mogli bi brzo djelovati ako rast cijena neočekivano uspori

Financije.hr
Guverner HNB-a Boris Vujčić, Foto: Financije.hr / Lejla Barić

Inflacija u eurozoni kreće se prema očekivanjima, što zahtijeva strpljenje sa smanjenjem stopa, ali kreatori monetarne politike mogli bi brzo djelovati ako rast cijena neočekivano uspori u nadolazećim mjesecima, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić..

Europska središnja banka (ESB) predviđa da će inflacija u eurozoni oscilirati u rasponu od 2,5 do tri posto veći dio ove godine, a kreatori monetarne politike su poručili da bi svaki razgovor o smanjenju kamatnih stopa prije objavljivanja ključnih podataka o plaćama u prvom tromjesečju u svibnju bio preuranjen, prenosi Hina.

“Ako vidimo brži pad inflacije nego što predviđamo onda, naravno, možemo krenuti i ranije, nije isključeno”, rekao je Vujčić, koji je u upravnom vijeću ESB-a.

“Svakako ćemo htjeti vidjeti pregovore o plaćama u prvom tromjesečju, kakve će se plaće dogovoriti”, dodao je pozivajući se na podatke koji se objavljuju u svibnju.

Vujčić je rekao za MarketNews, kako prenosi Hina, da su najnoviji podaci o inflaciji objavljeni prošlog tjedna u skladu s projekcijama ESB-a. Podsjetimo, inflacija u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu lani dosegnula je 2,9 posto na godišnjoj razini, ubrzavši s mjesec dana ranije zabilježenih 2,4 posto, izvijestio je Eurostat. Istodobno, u Hrvatskoj je iznosila 5,4 posto na godišnjoj razini.

Ipak, Vujčić smatra da će sastanak ESB-a u ožujku biti važan, jer će do tada kreatori politika imati mnogo novih podataka, nove ekonomske projekcije i također će imati većinu dogovora o plaćama za prvo tromjesečje.

Tržišta sada procjenjuju da će do kraja godine kamatne stope u eurozoni biti ukupno smanjene za 143 bazna boda, a prvo smanjenje bit će u ožujku ili travnju, nakon čega će uslijediti sniženja od najviše 25 baznih bodova, na većini, ako ne i na svim zasjedanjima ESB-a ove godine. Ova procjena donekle se razlikuje od razmišljanja ESB-a, ali Vujčić je istaknuo da nije previše zabrinut zbog te razlike.

Inače, ESB je u srpnju prošle godine pokrenuo ciklus zaoštravanja monetarne politike kako bi obuzdao inflaciju, podigavši kamatne stope do rujna lani za 4,5 postotnih bodova. Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja trenutno iznosi 4,50 posto, za prekonoćne kredite 4,75 posto, a ona na prekonoćne depozite četiri posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari