Vujčić: Ciljana inflacija od dva posto – 2025. godine

HNB
Guverner HNB-a, Boris Vujčić Foto: HNB/PR

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da se očekuje daljnje smanjivanje inflacije u 2024. i u 2025. godini, kada bi trebala ostvariti ciljanu razinu stope od oko dva posto te da će, zbog strukturnih razloga, najteži dio biti smanjivanje inflacije s tri na dva posto.

„Strukturni razlozi će na dulji rok utjecati na stopu inflacije, tržište rada je sada drugačije i ono pritišće stopu inflacije te je pitanje što ćemo morati žrtvovati na tržištu rada da bismo dobili ciljanu razinu stope inflacije“, rekao je Vujčić i dodao da će jedinični troškovi rada nastaviti rasti.

Pritisak na inflaciju će biti manji u mjeri u kojoj kroz visoke jedinične profite poduzeća budu mogla kompenzirati pritisak rasta plaća, piše Hina. Ne uspiju li u tome, kaže guverner HNB, pritisci na inflaciju će biti veći.

Kod demografskih kretanja također se promijenio trend i imamo pad broja stanovništva u radno aktivnoj dobi, istakao je guverner i naglasio da to znači kako ćemo morati dovesti iz inozemstva veliki broj radnika, ali na osmišljen i strateški način.

Vujčić kaže da se u Hrvatskoj predviđa smanjenje broja stanovnika pa će nedostajati oko 400 tisuća ljudi, koliko ćemo ih morati uvesti. S tim u vezi naglasio je da će se Hrvatska društveno, politički i ekonomski morati pripremiti da će u budućnosti i u sljedećoj generaciji izgledati znatno drukčije, inače neće biti rasta. „Morat ćemo se pripremiti i da ćemo na koncu morati raditi dulje“, dodao je guverner.

Vujčić je u svom izlaganju zaključio da su promjene u okružju kompleksne, s potencijalno velikim učincima na inflaciju i na više i na niže te kako je izgledno da bi neto učinak strukturnih faktora na inflaciju mogao postati pozitivan.

Središnje banke, dodao je, neće sjediti prekriženih ruku te je zbog potencijalno jačih i volatilnijih inflacijskih pritisaka moguć preokret dugogodišnjeg trenda pada dugoročnih kamatnih stopa.

Guverner HNB-a je kazao da je tržište rada u procesu dezinflacije bitno drukčije nego u prethodnom ciklusu.

„Sada imamo situaciju u Hrvatskoj, eurozoni i SAD-u da je gospodarstvo usporilo, ponajprije u eurozoni, ali tržište rada je i dalje snažno, dok su stope nezaposlenosti na najnižim razinama, a realne plaće prešle u pozitivni teritorij, što onda doprinosi pritiscima na kretanje cijena, posebno u sektoru usluga“, rekao je Vujčić.

Rekao je i da recesiju sada ne vidi, ali vidi relativno stagnantnu ekonomiju, koja će se sljedeće godine postupno oporavljati.

Dok imamo proces dezinflacije i visoke kamatne stope ne možemo očekivati brzi oporavak gospodarstva, ali je cijena koju plaćamo za dezinflaciju, s dvoznamenkastih inflacijskih stopa, u ovom trenutku niska, jer nije popraćena niti recesijom, niti povećanjem stope nezaposlenosti“, kazao je Vujčić.

Učestvujući na 31. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista o ekonomskoj politici Hrvatske u 2024. godini, guverner HNB-a je pozdravio i prodaju trezorskih zapisa, ocijenivši da je to razumno, jer se koristi situacija u kojoj se u ovim uvjetima može relativno povoljno zadužiti, a da oni koji u to ulaze ostvare veći prihod nego držeći depozite u bankama.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari