Od planiranih 150 milijuna eura trezoraca, izdano tek 12,5 milijuna eura

pixabay.com
Nova hrvatska moneta - euro, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo financija Hrvatske na aukciji trezorskih zapisa ponudilo iznos od 150 milijuna eura, ali je prodalo “trezorce” ročnosti 182 dana, vrijedne tek 12,5 milijuna eura, uz istu kamatnu stopu kao na zadnjoj aukciji, izvjestio je Hrt.hr, a nije prihvatilo ponude za trezorce na godinu dana, za koje su tražene i veće kamatne stope nego na aukciji u svibnju.

U susret dospijeću gotovo 151 milijun eura trezoraca, Ministarstvo financija je na upis ponudilo iznos od 150 milijuna eura, od čega 20 milijuna eura trezoraca dospijeća pola godine, a 130 milijuna eura dospijeća godinu dana.

Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 553,5 milijuna eura, no nadležno ministarstvo je prihvatilo tek ponude vrijedne 12,5 milijuna eura, i to za polugodišnje trezorce. Tako je, tijekom jučerašnje aukcije, piše Hrt.hr, izdano 12,5 milijuna eura trezorskih zapisa dospijeća 182 dana, i to po kamatnoj stopi od 3,20 posto, što je ista kamatna stopa po kojoj su trezorci šestomjesečne ročnosti izdani i na zadnjoj aukciji održanoj početkom svibnja ove godine.

Iako se većina ponuda financijskih institucija odnosila na trezorske zapise ročnosti 364 dana, gotovo 534 milijuna eura, Ministarstvo nije prihvatilo ni jednu ponudu za trezorce te ročnosti za koje su financijske institucije tražile i veće kamatne stope nego početkom svibnja. Naime, početkom svibnja su trezorci ročnosti godinu dana bili izdani po kamatnoj stopi od 3,50 posto, dok je na današnjoj aukciji vagana prosječna ponuđena cijena bila 96,358, uz kamatnu stopu od 3,79 posto.

Kamatna je stopa za jednogodišnje trezorce išla i do 4,10 posto, što također pokazuje da se nastavlja prelijevanja efekta zaoštravanja monetarne politike Europske središnje banke na domaće financijsko tržište. Nakon ovog izdanja, uz istovremeno dospijeće gotovo 151 milijun eura trezorskih zapisa, saldo upisanih trezoraca smanjen je za 138,5 milijuna eura, na 1,98 milijardi eura. O datumu sljedeće aukcije Ministarstvo financija će naknado izvijestiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari