HUP i HNB procjenjuju – inflacija u 2024. bit će na razini od 3,5 posto

Freepik.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Freepik.com

Analitičari Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) procijenili su kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u 2024. mogla biti na razini od oko 3,5 posto, a s njima se slažu i analitičari Hrvatske narodne banke (HNB).

Prošli tjedan je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio da je stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači ove godine iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, što je isto kao i u siječnju. Na mjesečnoj razini potrošačke cijene su porasle za 0,2 posto.

“Nakon stagnacije u veljači, u narednim se mjesecima očekuje nastavak usporavanja godišnje stope inflacije potrošačkih cijena, čemu u prilog ide i znatno popuštanje inflatornih pritisaka koji proizlaze iz kretanja u prethodnim fazama cjenovnog lanca. Naime, iz posljednjih dostupnih podataka vidljivo je da se trend smanjivanja inflacije proizvođačkih cijena hrane, koji je prisutan od početka 2023., nastavio te se ona u siječnju 2024. spustila na 1,3 posto, što je za 14,3 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine. Trend znatnog usporavanja godišnjeg rasta cijena bilježe i proizvođačke cijene intermedijarnih dobara te trajnih potrošnih dobara”, ističu iz HNB-a.

Dodali su da bi prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u Hrvatskoj u 2024. mogla usporiti na 3,5 posto, s 8,4 posto u 2023., kao odraz očekivanog smanjivanja inflacije svih glavnih komponenata, a ponajviše temeljne inflacije i inflacije cijena hrane.

“Usporavanje inflacije u narednim bi mjesecima trebalo odražavati očekivano zadržavanje tekuće inflacije na dostignutoj niskoj razini u uvjetima slabljenja utjecaja prošlih šokova kao i nastavak djelovanja baznih učinaka, odnosno postupni prestanak utjecaja povišenih mjesečnih stopa inflacije, koje su osobito bile izražene do kolovoza prošle godine, na godišnju stopu inflacije”, navode analitičari HNB-a.

Pixabay.com
Euro, Foto: Pixabay.com

Time se ujedno pretpostavlja da bi se u 2024. važnost činitelja koji su u posljednje dvije godine pridonijeli znatnom rastu cijena ugostiteljskih usluga i usluga smještaja, kako kažu, trebala smanjiti pa se očekuje i slabljenje pritisaka na rast cijena usluga. Iz HUP-a su rekli da očekuju da će inflacija na ljeto ove godine pasti ispod tri posto, a u cijeloj godini očekuju prosječnu stopu inflacije na razini od oko 3,5 posto.

“Očekujemo pad stope inflacije uslijed slabljenja rasta cijena prehrambenih proizvoda, stabilizacije, odnosno smanjenja cijena nafte i ostalih energenata, kao i općenitog hlađenja agregatne potražnje gledano kroz ponovni pad šestomjesečnih očekivanja prodajnih cijena u euro području”, ističu analitičari HUP-a.

Smatraju da će u 2024. plaće nastaviti snažno rasti, a i ukupna primanja od deset odnosno 15 posto, prenosi Hina. Očekuju i ubrzanu konvergenciju cijena usluga, koje su i dalje u prosjeku niže za 30 posto u odnosu na prosjek eurozone.

“Zato nakon prosječne stope inflacije od osam posto u prošloj godini, u 2024. godini očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od oko 3,5 posto. Iako se inflacija smiruje to još uvijek ne znači da je u potpunosti obuzdana s obzirom na daljnji snažan realni rast plaća zaposlenih ove godine od oko šest posto, što je naročito podržano povećanjem mase plaća iz državnog proračuna za rekordnih 32 posto te minimalne plaće za 20 posto, kao i kontinuiranim povećanjima primanja u uslužnim sektorima”, kazali su iz HUP-a.

Upozorili su da to podiže rizik spirale plaća i maloprodajnih cijena, pogotovo jer plaće rastu znatno brže u odnosu na prosječni rast produktivnosti u ekonomiji.

12 Odgovora

  1. Cijene su otisle skoro duplo, ako ne i duplo, tako da to sto su se place digle ne znaci skoro nista. Ako su se place dugle za 6%, a cijene neke i za 40,50,i 60% kakvog to smisla ima?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari