ESB: Potrošači očekuju da će inflacija na početku 2025. iznositi 3,3 posto

Pexels.com
Europska središnja banka, Frankfurt, Njemačka Foto: Pexels.com/Masood Aslami

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i na početku 2025. godine rasti višestruko snažnije od plaća, pokazala je nova anketa Europske središnje banke (ESB).

Inflacija bi u siječnju 2025. godine trebala iznositi 3,3 posto, procijenili su potrošači u anketi ESB-a, provedenoj u na početku godine, što znači da očekuju neznatno snažniji rast cijena nego na kraju 2023.

Eurostat, europski statistički ured, izvijestio je da su u siječnju 2024. potrošačke cijene porasle za 2,8 posto.

ESB procjenjuje da bi u ovoj godini inflacija trebala iznositi 2,7 posto i pasti na 2,1 posto u 2025. U 2026. rast cijena trebao bi dodatno oslabiti, na 1,9 posto.

Potrošači pak procjenjuju da će inflacija na početku 2027. iznositi 2,5 posto, što bi značilo da ESB ni za tri godine ne bi postigao ciljanu stopu inflacije od dva posto.

Nominalne plaće trebale bi pak, po procjeni potrošača, do početka 2025. porasti za 1,2 posto, a nominalna potrošnja za 3,7 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se do početka iduće godine smanjiti za 1,1 posto, nešto blaže no što su očekivali u prosincu lani. Predviđaju nižu stopu nezaposlenosti, od 10,9 posto. U prosincu su očekivali da će iznositi 11,3 posto.

ESB-ova anketa obuhvata 11 zemalja eurozone, uključujući Belgiju, Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju i Nizozemsku, Irsku, Grčku, Austriju, Portugal i Finsku.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari