Troškovi kamata gurnuli ESB u najveći gubitak od osnivanja

Foto: Pixabay.com
ilustracija, Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka (ESB) izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s najvećim gubitkom otkada je osnovana i upozorila da bi zbog troškova kamata mogla nanizati minuse i u idućim godinama.

ESB-ov gubitak iznosio je prošle godine 7,9 milijardi eura. Kada se uračunaju rezervacije za financijske rizike, gubitak je iznosio 1,3 milijarde eura. U 2022. banka je poslovala s gubitkom od 1,6 milijardi eura. Kada se uračunaju rezervacije, rezultat je bila pozitivna nula.

“Gubitak odražava ulogu i nužne monetarne odluke Eurosustava u ispunjavanju primarnog mandata očuvanja stabilnosti cijena i ne utječe na njegovu sposobnost da vodi efikasnu monetarnu politiku”, poručili su iz ESB-a.

Banka je još uvijek dobro kapitalizirana i može učinkovito poslovati, naglasili su iz ove banke.

Neto troškovi kamata ESB-a iznosili su lani 7,2 milijarde eura, u usporedbi s neto kamatnim prihodom od 900 milijuna eura u 2022., što u banci objašnjavaju podizanjem kamatnih stopa, prenosi Hina.

ESB je od srpnja 2022. do rujna 2023. podigao ključne kamatne stope za 4,5 postotnih bodova. Do srpnja 2022. tiskali su novac za kupnju dužničkih papira u nadi da će obilna likvidnost i jeftini krediti potaknuti gospodarski rast i inflaciju.

Podignute kamatne stope rezultirale su većim kamatnim troškovima po ESB-ovim obavezama s kratkim rokovima dospijeća i promjenjivim kamatnim stopama. Kamatni prihod na ESB-ovu imovinu nije rastao istim tempom budući da ona nosi fiksne kamatne stope i dugi rok dospijeća, tumače.

Raskorak u kamatnim stopama na imovinu i na obaveze vjerojatno će ESB-u donijeti gubitak i u idućim godinama, upozorili su iz banke.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari