ESB: Rast plaća u eurozoni blago usporio na kraju 2023. 

Pixabay.com
Europska središnja banka, Franfurt, Foto: Pixabay.com

Rast plaća u eurozoni blago je usporio u posljednja tri mjeseca 2023. godine, prvi puta od drugog tromjesečja 2022., pokazali su preliminarni podaci Europske središnje banke (ESB).

Ugovorene plaće uvećane su u četvrtom kvartalu za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, nakon rekordnog povećanja od 4,7 posto u razdoblju od srpnja do rujna, pokazuju preliminarne procjene.

ESB je rast plaća izdvojio među glavnim pokazateljima koje namjerava pratiti pri odlučivanju o kamatnim stopama. 

U siječnju, glavni ekonomist ESB-a Philip Lane, u intevjuu za talijanski dnevnik Il Corriere della Sera spomenuo mogućnost višekratnog spuštanja kamatnih stopa, naglasivši da će ključni podaci o plaćama biti u potpunosti dostupni tek uoči sjednice ESB-a zakazane 6. lipnja.

“Dobit ćemo te važne podatke do naše sjednice u lipnju. No, naglasio bih da ćemo pratiti i druge podatke, iz tjedna u tjedan”, rekao je Lane.

I guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da bi bilo preuranjeno razgovarati o snižavanju kamatnih stopa u eurozoni prije svibanjske objave ključnih podataka o plaćama.

“Svakako ćemo htjeti vidjeti pregovore o plaćama u prvom tromjesečju, kakve će se plaće dogovoriti”, izjavio je tada Vujčić.

Važna će biti i sjednica u ožujku, napomenuo je guverner HNB-a, s obzirom na mnoštvo novih podataka, nove ekonomske projekcije i činjenicu da će do tada biti sklopljena većina dogovora o plaćama za prvo tromjesečje, objasnio je guverner Vujčić.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari